Τρεις νεαροί εξερευνητές ανακάλυψαν σπάνιο απολίθωμα νεαρού τυραννόσαυρου

Τρεις νεαροί εξερευνητές ανακάλυψαν σπάνιο απολίθωμα νεαρού τυραννόσαυρου

Το απολίθωμα ενός νεαρού T-Rex βρέθηκε από παιδιά που έκαναν πεζοπορία στη Βόρεια Ντακότα, οδηγώντας σε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη που εμφανίζεται σε ένα νέο ντοκιμαντέρ και εκτίθεται σε μουσείο
three boys trex

Τρία μικρά παιδιά ξεκίνησαν για μια απλή πεζοπορία στη Βόρεια Ντακότα και έπεσαν πάνω στα απομεινάρια ενός νεαρού Τυραννόσαυρου – μια ανακάλυψη που συνήθως θα πιστωνόταν σε έμπειρους παλαιοντολόγους. Ο Σαμ Φίσερ, 45 ετών, πήγε στα Badlands της Βόρειας Ντακότα τον Ιούλιο του 2022 με τους γιους του, τον Τζέσιν, 12 ετών, τον Λίαμ, 9 ετών, και τον ξάδελφό τους, τον Κάιντεν Μάντσεν, 11 ετών. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας τους, οι νεαροί εξερευνητές ανακάλυψαν το σπάνιο απολίθωμα του T. rex, σύμφωνα με το Μουσείο Φύσης και Επιστήμης του Ντένβερ.

Μόλις έκανε την ανακάλυψη, ο Σαμ Φίσερ επικοινώνησε με τον Τάιλερ Λάισον, πρώην συμμαθητή του στο λύκειο και επιμελητή παλαιοντολογίας του μουσείου. Το καλοκαίρι του 2023, ο Lyson, τα αγόρια και η ομάδα του επέστρεψαν στην περιοχή για να ανασκάψουν το απολίθωμα. Η διαδικασία διήρκεσε ένα χρόνο λόγω της ανάγκης για άδεια ανασκαφής από τον διαχειριστή της έκτασης.

Το εύρημα αυτό όχι μόνο προάγει την επιστημονική γνώση αλλά και εμπλουτίζει την κατανόησή μας για τον φυσικό κόσμο. Ανυπομονώ οι επισκέπτες του μουσείου να βιώσουν την εμπειρία της “Ανακάλυψης του νεαρού T-Rex”.

Η ομάδα του Lyson χρησιμοποίησε διάφορες μεθόδους, όπως η ανάλυση της δομής των οστών και των προτύπων ανάπτυξης, για να προσδιορίσει ότι το απολίθωμα ανήκε σε έναν νεαρό T. rex. Αν και δεν έχει γίνει ακόμη ιστολογική εξέταση, η ομάδα εκτίμησε το μέγεθος του δεινοσαύρου με βάση το μήκος της κνήμης του, το οποίο ήταν 82 εκατοστά. Για σύγκριση, ένας πλήρως αναπτυγμένος T. rex έχει κνήμη που μετράει περίπου 112 εκατοστά, γεγονός που υποδεικνύει ότι το δείγμα ήταν πιθανότατα έφηβος.

trex

Κατά τη στιγμή του θανάτου του, ο νεαρός T. rex πιστεύεται ότι ζύγιζε περίπου 3.500 κιλά, είχε ύψος 3 μέτρα και μήκος περίπου 8. Αντίθετα, οι ενήλικοι T. rex μπορούσαν να φτάσουν σε μήκος πάνω από 13 μέτρακαι να ζυγίζουν έως και 8 τόνους.

Το εύρημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή τα περισσότερα απολιθώματα του T. rex που ανακαλύπτονται προέρχονται από μεγαλύτερα ζώα. Η μελέτη του εφηβικού σκελετού προσφέρει στους παλαιοντολόγους μια μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουν τα στάδια ανάπτυξης και εξέλιξης του είδους T-Rex κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου της ζωής του.