Ιταλός συνταξιούχος δάσκαλος μετέτρεψε ένα όχημα σε κινητή βιβλιοθήκη

Ιταλός συνταξιούχος δάσκαλος μετέτρεψε ένα όχημα σε κινητή βιβλιοθήκη

Η κινητή βιβλιοθήκη του συνταξιούχου δασκάλου Antonio La Cava, η Bibliomotocarro, προσφέρει βιβλία και χαρά σε παιδιά στις πιο απομονωμένες περιοχές της Νότιας Ιταλίας
bibliomotocarro

Ο Αντόνιο Λα Κάβα, ένας συνταξιούχος Ιταλός δάσκαλος, έχει ξεκινήσει μια εξαιρετική αποστολή για να εξασφαλίσει ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει χωρίς βιβλίο. Η σκέψη του και η πρωτοβουλία που πήρα, γνωστή ως Bibliomotocarro, είναι μια κινητή βιβλιοθήκη που μετέτρεψε ένα τρίκυκλο Piaggio Ape 500. Αυτό το τρίτροχο όχημα διασχίζει τα απομακρυσμένα και συχνά δυσπρόσιτα χωριά της περιοχής Basilicata στη Νότια Ιταλία, μεταφέροντας τη χαρά της ανάγνωσης σε παιδιά που διαφορετικά θα είχαν πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε βιβλία.

bibliomotocarro 1

Ο La Cava πέρασε 42 χρόνια ως αφοσιωμένος δάσκαλος δημοτικού σχολείου πριν συνταξιοδοτηθεί. Ωστόσο, το πάθος του για την εκπαίδευση και η ανησυχία του για τη μείωση των αναγνωστικών συνηθειών των παιδιών τον οδήγησαν στη δημιουργία του Bibliomotocarro το 1999. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αυτή η κινητή βιβλιοθήκη έχει γίνει φάρος πολιτισμού και αλφαβητισμού, καλύπτοντας πάνω από 180.000 χιλιόμετρα και φτάνοντας σε αμέτρητες μικρές κοινότητες, ορισμένες με πληθυσμό λιγότερο από 1.000 κατοίκους.

Το Bibliomotocarro έχει σχεδιαστεί για να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή βιβλιοθήκη σε ρόδες. Διαθέτει οροφή που μοιάζει με σπίτι, έξι ράφια συνολικού μήκους 12 μέτρων και δυνατότητα να χωρέσει έως και 1.000 βιβλία. Στο πίσω μέρος, υπάρχει ακόμη και ένας μικρός “σινε-λογοτεχνικός” χώρος με οθόνη για παραμύθια και βίντεο animation. Η επιλογή του οχήματος από τον La Cava ήταν σκόπιμη- το Piaggio Ape είναι γνωστό για την απλότητα, την ανθεκτικότητα και τη χαρούμενη εμφάνισή του, καθιστώντας το το τέλειο όχημα για το πολιτιστικό του έργο.

Κάθε εβδομάδα, ο La Cava ταξιδεύει έως και 300 χιλιόμετρα, μεταφέροντας βιβλία, χαρά και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε παιδιά και ενήλικες

Οι προσπάθειές του επεκτείνονται πέρα από τον απλό δανεισμό βιβλίων- διεξάγει εργαστήρια, δραματοποιεί λογοτεχνικά κείμενα και δημιουργεί ταινίες μικρού μήκους με τη βοήθεια των παιδιών που συναντά. Αυτή η ολιστική προσέγγιση δεν προωθεί μόνο την ανάγνωση, αλλά καλλιεργεί επίσης τη δημιουργικότητα και την αγάπη για τη λογοτεχνία.

bibliomotocarro 2

Το έργο του La Cava έχει συγκεντρώσει ευρεία αναγνώριση, εμπνέοντας παρόμοιες πρωτοβουλίες σε όλη την Ιταλία. Τα έργα αυτά, όπως και το Bibliomotocarro, έχουν ως στόχο να φέρουν τα βιβλία και τον πολιτισμό σε περιοχές όπου οι παραδοσιακές βιβλιοθήκες απουσιάζουν, καλλιεργώντας έτσι μια νέα γενιά αναγνωστών.

Το Bibliomotocarro του Antonio La Cava είναι μια απόδειξη του αντίκτυπου που μπορεί να έχει ένα άτομο σε μια κοινότητα. Η αφοσίωσή του στη διάδοση της φιλαναγνωσίας και του πολιτισμού έχει μεταμορφώσει τις ζωές πολλών, αποδεικνύοντας ότι τα βιβλία έχουν πραγματικά τη δύναμη να συνδέουν και να αναβαθμίζουν ακόμη και τις πιο απομονωμένες κοινότητες.