Χρυσός ο Παπαστάμος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης στα 400μ μικτό

Χρυσός ο Παπαστάμος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης στα 400μ μικτό

Ο Παπαστάμος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Βελιγράδι στα 400μ μικτό με ρεκόρ 4:10.83 και εξασφάλισε τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Απόστολος Παπαστάμος χρυσό μετάλλιο 2024

Ο Έλληνας πρωταθλητής κολύμβησης, Απόστολος Παπαστάμος, βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 4:10.83 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βελιγράδι στον τελικό των 400μ. μικτό ατομικό. Ο Παπαστάμος κατάφερε να καταρρίψει το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ μετά από πέντε χρόνια και εξασφάλισε τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, για δεύτερη φορά στην καριέρα του.

Στην κούρσα, ο Παπαστάμος ακολούθησε στενά τους Ούγγρους Μπάλαζ Χόλο και Γκάμπορ Ζόμπορι στο 100άρι της πεταλούδας, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν είναι το δυνατό του στιλ. Στο ύπτιο, ο Έλληνας κολυμβητής πήρε προβάδισμα και κατάφερε να αυξήσει τη διαφορά του στο πρόσθιο. Αν και στο τελευταίο 50άρι ένιωσε την αντεπίθεση των αντιπάλων του που συνεχώς μείωναν τη διαφορά όμως κατάφερε να κρατήσει τη θέση του και να εξασφαλίσει το χρυσό μετάλλιο.

Ο Παπαστάμος τερμάτισε με χρόνο 4:10.83, βελτιώνοντας κατά ένα και πλέον δευτερόλεπτο το προηγούμενο ρεκόρ του (4:11.93) που είχε σημειώσει στις 24 Αυγούστου 2019 στη Βουδαπέστη, όταν αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου σε επίπεδο εφήβων. Επιπλέον, ο 23χρονος κολυμβητής αξιοποίησε την τελευταία του ευκαιρία για να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ξεπερνώντας με άνεση το όριο των 4:12.50.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Χόλο με 4:11.51 και στην τρίτη ο Ζόμπορι με 4:11.70. Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Δανιήλ Γιουρτζίδης, ο οποίος τερμάτισε τέταρτος με 4:16.64, σημειώνοντας ατομικό ρεκόρ.

Παρόμοιο άρθρο: Ασημένια μετάλλια για Καραλή και Στεφανίδη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μετάλλιο του Απόστολου Παπαστάμου είναι το δεύτερο που κατακτά η Ελλάδα στα 400μ. μικτή σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, μετά το χάλκινο του Γιάννη Δρυμωνάκου το 2012. Επίσης, ο Παπαστάμος γίνεται ο πέμπτος Έλληνας κολυμβητής που αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης, ακολουθώντας τα βήματα των Άρη Γρηγοριάδη, Ανδρέα Βαζαίου, Άννα Ντουντουνάκη και Απόστολου Χρήστου.