CineFIX: Θερινός κινηματογράφος στην ταράτσα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

CineFIX: Θερινός κινηματογράφος στην ταράτσα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Αυτό το καλοκαίρι, το CineFIX στην ταράτσα του ΕΜΣΤ προσφέρει μοναδικές προβολές ταινιών με θέα την Αθήνα και την Ακρόπολη
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας, το CineFIX, θα λειτουργήσει αυτό το καλοκαίρι στην ταράτσα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

Με πανοραμική θέα σε ολόκληρη την πόλη και φόντο την Ακρόπολη, ο χώρος αυτός προσφέρει μια μοναδική εμπειρία προβολής ταινιών, βίντεο και οπτικοακουστικών καλλιτεχνικών έργων, ανανεώνοντας τη σχέση των θεατών με τη σύγχρονη τέχνη και τον περιβάλλοντα χώρο.

Ο θερινός κινηματογράφος του ΕΜΣΤ θα ξεκινήσει σήμερα Παρασκευή 21 Ιουνίου, στις 21.30, με την προβολή όλων των φιλμ της Penny Siopis που παρουσιάζονται στην αναδρομική της έκθεση «For Dear Life» στο ΕΜΣΤ. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για τους θεατές να παρακολουθήσουν το πολυεπίπεδο έργο της Siopis, σε άμεση σύνδεση με την πόλη που αποτελεί πηγή έμπνευσης για τα έργα της.

Η Penny Siopis συνδυάζει αυτοσχέδια φιλμ 8 και 16 χιλιοστών με κείμενο και ήχο, αφηγούμενη ιστορίες ανθρώπων που παγιδεύονται στις πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις της εποχής τους. Οι ιστορίες αυτές, συχνά από τη Νοτιοαφρικανική Ιστορία, δεν περιλαμβάνονται στην επίσημη ιστοριογραφία και εστιάζουν σε θέματα όπως η αποικιοκρατία, το απαρτχάιντ, η νεωτερικότητα, η μετανάστευση και η παγκοσμιοποίηση.

Πρόσφατα, η Siopis έχει εντάξει και ζητήματα περιβαλλοντικής φύσης και τις σχέσεις ανθρώπου και μη ανθρώπινου παράγοντα.

Τα έργα της Penny Siopis αποτελούν μια βαθιά στοχαστική εξερεύνηση της μετανάστευσης, της εξορίας, της διασποράς, του πολιτικού αναβρασμού και της σύνδεσης του δημόσιου με τον ιδιωτικό βίο. Αποτυπώνουν ένα μεταβαλλόμενο κόσμο, προσφέροντας μια βαθιά προσωπική ματιά στις ρίζες και τα βιώματα της ίδιας και της οικογένειάς της στη Νότιο Αφρική και την Ελλάδα.

Η Siopis καλύπτει ένα εύρος ιστορικών εμπειριών, από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1919-1922 και τα επακόλουθα μεταναστευτικά κύματα, μέχρι τα απελευθερωτικά κινήματα της Αφρικής. Τα έργα της υφαίνουν περίτεχνες αλληγορίες που προσφέρουν μια αποκαλυπτική εικόνα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα και των αλλαγών στην Αφρική.

Οι προβολές περιλαμβάνουν τα εξής έργα:

My Lovely Day (Η όμορφή μου μέρα), 1997

Το “My Lovely Day” συνδυάζει οικογενειακά φιλμ 8 χιλιοστών, αφήγηση και μουσική, δημιουργώντας ένα συγκινητικό πορτρέτο της παιδικής ηλικίας στη Νότιο Αφρική. Το έργο εξερευνά θέματα μνήμης, ταυτότητας και κληρονομιάς, εστιάζοντας στις προσωπικές και συλλογικές εμπειρίες της αποικιοκρατίας και του απαρτχάιντ.

Obscure White Messenger (Σκιώδης λευκός αγγελιαφόρος), 2010

Το “Obscure White Messenger” εστιάζει στην ιστορία του Dimitrios Tsafendas, του άνδρα που δολοφόνησε τον αρχιτέκτονα του απαρτχάιντ, Hendrik Verwoerd. Μέσα από αρχειακό υλικό και προσωπικά αντικείμενα, η Siopis δημιουργεί μια συγκλονιστική αφήγηση για την παράνοια, την καταπίεση και την απελπισία σε μια εποχή πολιτικής βίας.

The Master is Drowning (Ο αφέντης πνίγεται), 2012

Το “The Master is Drowning” χρησιμοποιεί φιλμ από το 1977, αφηγούμενο την ιστορία μιας γυναίκας που αντιστέκεται στην καταπίεση. Το έργο εστιάζει στη σχέση μεταξύ εξουσίας και αντίστασης, χρησιμοποιώντας εικόνες που αντικατοπτρίζουν την πολιτική αναταραχή και τις προσωπικές δυσκολίες στην Νότιο Αφρική.

The New Parthenon (Ο Νέος Παρθενώνας), 2016

Στο “The New Parthenon”, η Siopis συνδυάζει αρχειακό υλικό από τη μεταπολεμική Ελλάδα με σκηνές από την οικογενειακή της ιστορία. Το έργο εξερευνά θέματα ταυτότητας, μετανάστευσης και διασποράς, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν μέσα από την προσωπική και συλλογική μνήμη.

She Breathes Water (Αναπνέει νερό), 2019

Το “She Breathes Water” είναι ένα ποιητικό φιλμ που εξετάζει τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης. Χρησιμοποιώντας υποβρύχιες λήψεις και καθηλωτικές εικόνες, η Siopis δημιουργεί μια ατμοσφαιρική αφήγηση που αναδεικνύει την ευθραυστότητα και την ομορφιά του περιβάλλοντος.

Shadow Shame Again (Η σκιά της ντροπής ξανά), 2021

Το “Shadow Shame Again” εστιάζει σε θέματα ντροπής και τραύματος, συνδέοντας προσωπικές εμπειρίες με ιστορικά γεγονότα. Με τη χρήση αρχειακού υλικού και αφηγηματικών τεχνικών, η Siopis δημιουργεί μια συγκινητική αναπαράσταση της διαχείρισης της ντροπής και της μνήμης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Η Penny Siopis θα βρίσκετε στο χώρο και θα είναι διαθέσιμη για συζήτηση με το κοινό μετά την προβολή. Οι θερινές προβολές θα διαρκέσουν όλο το καλοκαίρι μέχρι τον Σεπτέμβριο και θα γίνονται κάθε δεύτερη εβδομάδα του μήνα.