Εξώφυλλο στη Γερμανική Vogue επιζήσασα του Ολοκαυτώματος 102 ετών

Εξώφυλλο στη Γερμανική Vogue επιζήσασα του Ολοκαυτώματος 102 ετών

Η Μάργκοτ Φρίντλεντερ, 102 χρονών, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, εμφανίζεται στο εξώφυλλο της Vogue Γερμανίας, μεταδίδοντας ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, αγάπης και ανθρωπιάς
vogue germany Margot Friedländer

Στα 102 της χρόνια, η Μάργκοτ Φρίντλεντερ έγινε ένα από τα γηραιότερα πρόσωπα που φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο της Vogue Γερμανίας για την έκδοση Ιουλίου-Αυγούστου και έχει συμβολικό χαρακτήρα καθώς επιλογή της επιζήσασας του Ολοκαυτώματος γίνεται εν μέσω της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Γεννημένη στο Βερολίνο το 1921, η Μάργκοτ Φρίντλεντερ πέρασε τα πρώτα χρόνια του πολέμου με τη μητέρα της και τον μικρότερο αδελφό της Ralph. Μετά τον χωρισμό των γονιών της η μητέρα της, ήθελε να φύγουν από τη Γερμανία όμως τα σχέδιά τους ανατράπηκαν το 1943, όταν ο αδερφός της συνελήφθη από την Γκεστάπο.

Η μητέρα τους και ο αδερφός της οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς όπου εκτελέστηκαν και οι δύο.

Σε ηλικία μόλις 21 ετών, η Φρίντλαντερ ζούσε κρυμμένη αλλά τελικά κάποιος την πρόδοσε και στάλθηκε στο στρατόπεδο Theresienstadt στην κατεχόμενη από τους Ναζί Τσεχοσλοβακία το 1944.

vogue germany 1

Στη συνέντευξή της στη Vogue Germany, η Φρίντλαντερ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της: “Είμαι ευγνώμων. Είμαι ευγνώμων που τα κατάφερα. Που κατάφερα να ζήσω τη ζωή μου“.

Η Vogue Germany συνάντησε τη Φρίντλαντερ τέσσερις φορές φέτος, με τη φωτογράφιση για το εξώφυλλο να πραγματοποιείται τον Απρίλιο στον Βοτανικό Κήπο του Βερολίνου. Η Kerstin Weng, επικεφαλής του editorial content του περιοδικού, αποκάλυψε ότι το θέμα του τεύχους είναι η αγάπη. Στο εξώφυλλο υπάρχει η λέξη “love” γραμμένη από την Φρίντλαντερ, μαζί με την υπογραφή της.

Το εκτενές αφιέρωμα, γεμάτο με πολυάριθμες φωτογραφίες της Φρίντλεντερ, εμβαθύνει στις εμπειρίες της που μεγάλωσε στη ναζιστική Γερμανία και στη συνεχιζόμενη αφοσίωσή της ως επιζήσασα του Ολοκαυτώματος.

Για πολλούς είναι επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, αλλά όχι μόνο επέζησε από τους Ναζί, αλλά επειδή κατάφερε να ξεπεράσει την προδοσία και την απώλεια. Θα μπορούσε να είναι πικρόχολη γεμάτη μίσος και κακία, αλλά στέκεται ενάντια στη λήθη και υπέρ της ανθρωπιάς και της συντροφικότητας.

Στα 102 της χρόνια, πραγματοποιεί ομιλίες σε σχολεία και αφηγείται την εμπειρία της


Η Φρίντλαντερ γνώρισε τον σύζυγό της, Adolf, στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και τον παντρεύτηκε λίγο μετά την απελευθέρωση. Μετανάστευσαν στις ΗΠΑ το 1946, ζώντας στη Νέα Υόρκη για πάνω από έξι δεκαετίες. Μετά τον θάνατο του συζύγου της το 2010 σε ηλικία 88 ετών, η ίδια επέστρεψε στο Βερολίνο.

Margot Friedländer

Έκτοτε, υπήρξε πραγματοποιεί αδιάκοπα ομιλίες για την εμπειρία της, κερδίζοντας πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων τον Ομοσπονδιακό Σταυρό Αξίας Α΄ Τάξης ενώ εκφράζει τον αποτροπιασμό της στη Vogue Germany για την άνοδο του δεξιού λαϊκισμού και των αντισημιτικών επιθέσεων.

Μην κοιτάτε προς αυτό που μας χωρίζει. Κοιτάξτε προς αυτό που μας ενώνει. Να είστε άνθρωποι. Να είστε λογικοί
– Margot Friedländer

Αν και πάνω από 100 χρονών, η Φρίντλαντερ δεν είναι το γηραιότερο μοντέλο εξώφυλλου της Vogue. Πέρυσι, η Vogue Philippines παρουσίασε στο εξώφυλλό της τον Απρίλιο μια 106χρονη καλλιτέχνιδα τατουάζ, την Apo Whang-Od.