Αρχαίοι ανεκτίμητοι θησαυροί ανακαλύφθηκαν από ναυάγια της δυναστείας Μινγκ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Αρχαίοι ανεκτίμητοι θησαυροί ανακαλύφθηκαν από ναυάγια της δυναστείας Μινγκ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Οι αρχαιολόγοι ανέσυραν πάνω από 900 αντικείμενα από ναυάγια της δυναστείας Μινγκ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αποκαλύπτοντας ιστορικές εμπορικές και πολιτιστικές συναλλαγές.
kina navagia

Κινέζοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πάνω από 900 αντικείμενα από δύο ναυάγια εμπορικών πλοίων που βυθίστηκαν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ.

Τα πλοία αυτά βρίσκονται περίπου ένα 1,5 χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του νησιού Χαϊνάν (Hainan). Τα δύο πλοία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και έχουν αποκαλύψει έναν θησαυρό ιστορικών αντικειμένων.

Κατά τη διάρκεια τριών φάσεων τον περασμένο χρόνο, οι ερευνητές ανέσυραν 890 αντικείμενα από το πρώτο πλοίο, συμπεριλαμβανομένων χάλκινων νομισμάτων, κεραμικών και πορσελάνης. Αυτή η συγκομιδή είναι μόνο ένα μικρό μέρος από τα πάνω από 10.000 αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το πλοίο μετέφερε πορσελάνη από το Jingdezhen της Κίνας, όταν βυθίστηκε.

Από το δεύτερο πλοίο, η ομάδα ανέσυρε μόλις 38 αντικείμενα, όπως κέρατα ελαφιού, πορσελάνη, και κεραμικά που πιθανότατα προέρχονται από τον Ινδικό Ωκεανό.

Τα πλοία πιστεύεται ότι δε συνδέονται μεταξύ τους και μάλιστα προέρχονται από διαφορετικές περιόδους της δυναστείας Μινγκ, η οποία διήρκεσε από το 1368 έως το 1644. Πολλά αντικείμενα προέρχονται από την περίοδο Zhengde (1505-1521), αλλά ορισμένα μπορεί να είναι παλαιότερα, χρονολογούμενα από την εποχή του αυτοκράτορα Hongzhi (1487-1505).

Χρησιμοποιώντας επανδρωμένα και μη επανδρωμένα υποβρύχια, οι αρχαιολόγοι συνέλεξαν τα αντικείμενα και δείγματα ιζημάτων από τον πυθμένα της θάλασσας. Κατέγραψαν επίσης υλικό υψηλής ευκρίνειας και χρησιμοποίησαν έναν τρισδιάστατο σαρωτή λέιζερ για να καταγράψουν τις ακριβείς θέσεις των ναυαγίων.

Το δύσκολο αυτό έργο, ήταν μια κοινή προσπάθεια του Εθνικού Κέντρου Αρχαιολογίας, της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και ενός μουσείου στη Χαϊνάν. Ο Guan Qiang, αναπληρωτής επικεφαλής του National Cultural Heritage Administration (Εθνική Διοίκηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κίνας), παρατήρησε ότι η ανακάλυψη αναδεικνύει το ιστορικό εμπόριο και τις πολιτιστικές συναλλαγές κατά μήκος του αρχαίου θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού.

Παρόμοιο άρθρο
italia arxaia

Κλεμμένα έργα τέχνης αξίας 80 εκατομμυρίων ευρώ επέστρεψαν στην Ιταλία

Ένας θησαυρός κλεμμένων αντικειμένων αξίας 80 εκατομμυρίων ευρώ, που καλύπτει αιώνες, επιστρέφει στην Ιταλία, χάρη στις προσπάθειες των αμερικανικών και ιταλικών αρχών

Κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ, η Κίνα γνώρισε πληθυσμιακή έκρηξη και σημαντικές πολιτιστικές συναλλαγές με τη Δύση. Η πορσελάνη Μινγκ, γνωστή για τα μπλε και λευκά σχέδιά της, έγινε ένα εξαιρετικά περιζήτητο εξαγωγικό προϊόν. Η Κίνα εμπορευόταν επίσης μετάξι και εισήγαγε τρόφιμα όπως φιστίκια και γλυκοπατάτες.

Η εποχή είχε ένα μοναδικό καλλιτεχνικό πνεύμα. Το Εθνικό Μουσείο Ασιατικής Τέχνης του Σμιθσόνιαν σημειώνει ότι οι ζωγράφοι του παλατιού διέπρεψαν σε θρησκευτικά θέματα, ηθικές αφηγήσεις, ευοίωνα μοτίβα με πουλιά και άνθη και μεγάλες συνθέσεις τοπίων.