Γιατί κάποιες Εθνικές ομάδες χρησιμοποιούν χρώματα που δεν υπάρχουν στη σημαία τους

Γιατί κάποιες Εθνικές ομάδες χρησιμοποιούν χρώματα που δεν υπάρχουν στη σημαία τους

Γιατί κάποιες εθνικές ομάδες όπως πχ της Ιταλίας και της Ολλανδίας φορούν μπλε και πορτοκαλί αντίστοιχα, ενώ δεν έχουν αυτά τα χρώματα στη σημαία τους; Μάθετε τις ιστορικές αιτίες πίσω από αυτές τις επιλογές
Ιταλία Ολλανδία χρώματα

Η επιλογή των χρωμάτων στις εμφανίσεις των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου μπορεί να μοιάζει αυτονόητη οτι επιλέγονται χρώματα από την αντίστοιχη σημαία, αλλά υπάρχουν χώρες που παραδοσιακά επιλέγουν χρώματα που δεν συνδέονται άμεσα με τη σημαία τους. Η Ιταλία και η Ολλανδία είναι δύο από τις πιο γνωστές περιπτώσεις.

italy 2024
italy 2024

Ιταλία: Μπλε

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ιταλίας, γνωστή ως «Gli Azzurri», φοράει μπλε (azzurro) χρώμα στις εμφανίσεις της. Αυτό το χρώμα δεν υπάρχει στη σημαία της Ιταλίας, η οποία αποτελείται από πράσινο, λευκό και κόκκινο. Η επιλογή του μπλε χρώματος προέρχεται από τη βασιλική οικογένεια της Ιταλίας, τον Οίκο της Σαβοΐας. Το μπλε ήταν το χρώμα του Οίκου της Σαβοΐας, που ήταν η βασιλική οικογένεια της Ιταλίας πριν την ίδρυση της Δημοκρατίας το 1946. Έτσι, το μπλε χρώμα διατηρήθηκε ως σύμβολο της εθνικής ενότητας και κληρονομιάς.

ollandia 2024
ollandia 2024

Ολλανδία: Πορτοκαλί

Η Ολλανδία, παραδοσιακά, φοράει πορτοκαλί (oranje) χρώμα στις εμφανίσεις της, παρά το γεγονός ότι η σημαία της αποτελείται από κόκκινο, λευκό και μπλε. Το πορτοκαλί χρώμα προέρχεται από τον Οίκο της Οράγγης-Νασσάου, τον βασιλικό οίκο της Ολλανδίας. Ο Γουλιέλμος της Οράγγης, ο οποίος ήταν ο αρχηγός της εξέγερσης εναντίον της ισπανικής κυριαρχίας, θεωρείται εθνικός ήρωας και το πορτοκαλί έγινε σύμβολο της ολλανδικής εθνικής ταυτότητας.

australia
australia

Αυστραλία: Πράσινο και Χρυσό

Η εθνική ομάδα της Αυστραλίας χρησιμοποιεί το πράσινο και χρυσό χρώμα, παρά το γεγονός ότι η σημαία της περιλαμβάνει το μπλε, το κόκκινο και το λευκό. Αυτά τα χρώματα προέρχονται από τα εθνικά φυτά της Αυστραλίας, τον ευκάλυπτο και το χρυσάνθεμο, και έχουν γίνει σύμβολο της αυστραλιανής ταυτότητας. Πρώτη υιοθέτησε αυτά τα χρώματα η ομάδα κρίκετ της Αυστραλίας το 1899 και έκτοτε όλες οι εθνικές ομάδες της, σε όλα τα σπορ έχουν αυτά τα χρώματα.

new zeland
new zeland

Νέα Ζηλανδία: Μαύρο

Η Νέα Ζηλανδία είναι γνωστή για τις μαύρες εμφανίσεις της, ιδιαίτερα στις ομάδες ράγκμπι, όπως οι «All Blacks». Αν και η σημαία της Νέας Ζηλανδίας είναι μπλε με κόκκινα και λευκά στοιχεία, το μαύρο χρώμα έχει υιοθετηθεί από το 1888 ως εθνικό χρώμα πιθανότατα επειδή ήταν το φτηνότερο χρώμα που μπορούσαν να βρούν σαν ύφασμα και θεωρείται σύμβολο της δύναμης και της ενότητας των Νεοζηλανδών

japan
japan

Ιαπωνία: Μπλε

Παρόλο που η σημαία της Ιαπωνίας είναι λευκή με έναν κόκκινο κύκλο, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ιαπωνίας φοράει μπλε. Το μπλε έχει επιλεγεί ως εθνικό χρώμα για τις αθλητικές ομάδες και είναι συνδεδεμένο με την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας χωρίς να υπάρχει ιστορικά καταγεγραμμένος λόγος για αυτό. Μία εκδοχή είναι πως το χρώμα αυτό έτυχε να το φοράνε στους Πανασιατικούς αγώνες του 1930 οπού και κέρδισαν το τρόπαιο και έκτοτε υιοθετήθηκε ενώ σύμφωνά με άλλη εκδοχή το μπλε χρώμα έχει καταβολές από το 1954 όταν κατα τη διάρκεια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου την ομάδα αποτελούσαν κυρίως παίχτες/φοιτητές του Πανεπιστημίου του Τόκυο οπού και είναι το χρώμα των εμφανίσεων του Πανεπιστημίου.

Η χρήση χρωμάτων στις αθλητικές εμφανίσεις που δεν αντιστοιχούν στη σημαία μιας χώρας είναι συχνά αποτέλεσμα ιστορικών και πολιτιστικών παραδόσεων που υπερβαίνουν την απλή απεικόνιση των χρωμάτων της σημαίας. Είτε πρόκειται για βασιλικούς οίκους, εθνικούς ήρωες, ή φυσικά χαρακτηριστικά, αυτά τα χρώματα γίνονται σύμβολα της εθνικής ταυτότητας και υπερηφάνειας.