Προτάσεις της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας για τη βελτίωση της θεραπείας των ουσιοεξαρτημένων

Προτάσεις της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας για τη βελτίωση της θεραπείας των ουσιοεξαρτημένων

Στόχος της Εταιρείας είναι η προσέγγιση και θεραπεία των εξαρτημένων ατόμων μέσω επιστημονικών και περιεκτικών πολιτικών υγείας
nodrugs

Σήμερα 26 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία υπενθυμίζει τις πολιτικές υγείας που είναι αναγκαίες για μια βελτιωμένη θεραπευτική προσέγγιση των εξαρτημένων ατόμων.

Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία στοχεύει στην προσέγγιση ενός σημαντικού αριθμού ουσιοεξαρτημένων ατόμων, ώστε να αποτρέψει την απομάκρυνσή τους από τη θεραπεία και να διαμορφώσει μια περιεκτική πολιτική υγείας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Εταιρείας, το φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης από παράνομες ή νόμιμες εθιστικές ουσίες αποτελεί μια πολυδιάστατη πρόκληση που επηρεάζει τις ζωές πολλών ανθρώπων και των οικογενειών τους. Τα σύγχρονα χαρακτηριστικά του προβλήματος στην Ελλάδα περιλαμβάνουν αυξημένη συννοσηρότητα, πολυχρήση, διάδοση νέων συνθετικών ουσιών, καθώς και αυξανόμενη χρήση κάνναβης και διεγερτικών.

Η προσέγγιση ενός σημαντικού ποσοστού εξαρτημένων ατόμων που δεν συμμετέχουν στη θεραπευτική διαδικασία αποτελεί κεντρική θεραπευτική προτεραιότητα

Η σύγχρονη αντιμετώπιση του προβλήματος χαρακτηρίζεται από θεραπευτικό πλουραλισμό και την υιοθέτηση μιας επιστημονικής προσέγγισης βασισμένης σε δεδομένα. Επιπλέον, η πρόληψη της εξάρτησης παραμένει ίσως ο πιο κρίσιμος παράγοντας, παρά τις προκλήσεις που αυτή περιλαμβάνει.

Η διαχείριση της ουσιοεξάρτησης απαιτεί τη συντονισμένη κινητοποίηση όλων, από τα θεραπευτικά προγράμματα και τους ειδικούς, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, αλλά και τους πολίτες, με βάση τις αρχές της επιστήμης, της αλληλοκατανόησης και της αλληλεγγύης.