Η Κίνα επιστρέφει στη γη δείγματα από την αθέατη πλευρά της Σελήνης

Η Κίνα επιστρέφει στη γη δείγματα από την αθέατη πλευρά της Σελήνης

Η αποστολή Chang'e-6 της Κίνας επιστρέφει με δείγματα από την μακρινή πλευρά της Σελήνης, σηματοδοτώντας ένα ιστορικό επίτευγμα στην εξερεύνηση της Σελήνης
china dark side moon

Η Κίνα πέτυχε ένα ιστορικό ορόσημο, ανακτώντας εχθές, 25 Ιουνίου δείγματα από την “σκοτεινή” πλευρά του φεγγαριού, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στη διαστημική εξερεύνηση.

Μια κάψουλα επανεισόδου, γεμάτη με τα πολύτιμα σεληνιακά υλικά, έπεσε με ασφάλεια με αλεξίπτωτο στην περιοχή Siziwang Banner στην Μογγολία την Τρίτη. Η επιτυχής αυτή επιστροφή ενορχηστρώθηκε από το μη επανδρωμένο σκάφος Chang’e-6, το οποίο είχε εκτοξεύσει την κάψουλα σε γήινη τροχιά.

Παρόμοιο άρθρο: Κινεζικό σκάφος συλλέγει δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Η ολοκλήρωση αυτής της αποστολής αναδεικνύει το αξιοσημείωτο επίτευγμα της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας της Κίνας (CNSA) εν μέσω ενός αυξανόμενου παγκόσμιου ενδιαφέροντος για την εξερεύνηση και αξιοποίηση της Σελήνης. Διαστημικές υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις επιθυμούν τώρα να αναπτύξουν όργανα και βάσεις στη Σελήνη για την αξιοποίηση των πόρων της.

Η αποστολή Chang’e-6, που πήρε το όνομά της από την κινεζική θεά της σελήνης, ξεκίνησε το ταξίδι της από την επαρχία Χαϊνάν στις 3 Μαΐου και προσεδαφίστηκε με επιτυχία στην άλλη πλευρά της σελήνης στις 2 Ιουνίου. Αυτή η πλευρά του φεγγαριού παραμένει αθέατη από τη Γη λόγω του παλιρροϊκού κλειδώματος, το οποίο αναγκάζει το φεγγάρι να δείχνει μόνο ένα πρόσωπο καθώς περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη μας.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής του, το σκάφος προσεδάφισης πέρασε δύο ημέρες συλλέγοντας δείγματα πετρωμάτων και εδάφους από τη λεκάνη South Pole-Aitken (SPA), έναν από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους κρατήρες της σελήνης, που εκτείνεται σε απόσταση πάνω από 2.500 χλμ.

moon lander china

Τα δείγματα συλλέχθηκαν με τη χρήση ρομποτικού βραχίονα και τρυπανιού πριν η μονάδα ανόδου αναχωρήσει από την επιφάνεια της σελήνης, ενώνοντας ξανά το τροχιακό σκάφος για το ταξίδι της επιστροφής στη Γη.

Ενώ οι ΗΠΑ, η Κίνα και η πρώην Σοβιετική Ένωση έχουν συλλέξει δείγματα από την κοντινή πλευρά της σελήνης, η Κίνα είναι η πρώτη που επιστρέφει με υλικό από την μακρινή πλευρά. Στόχος της αποστολής ήταν να συγκεντρωθούν έως και 2 κιλά σεληνιακού πετρώματος και εδάφους.

Αν και η Κίνα είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με διεθνείς επιστήμονες για την ανάλυση δειγμάτων από την κοντινή πλευρά της σελήνης, δεν είναι βέβαιο αν θα υπάρξει παρόμοια πρόσβαση για τα νέα υλικά της μακρινής πλευράς.

Η μακρινή πλευρά της σελήνης, με τον παχύτερο φλοιό της και τους περισσότερους κρατήρες από συγκρούσεις, έχει λιγότερες αρχαίες πεδιάδες λάβας, ή μαρίες, σε σύγκριση με την κοντινή πλευρά. “Η συλλογή δειγμάτων από την απομακρυσμένη πλευρά είναι απίστευτα συναρπαστική επιστημονικά, καθώς έχουμε περιορισμένες γεωλογικές πληροφορίες από αυτή την περιοχή“, εξήγησε ο Barstow.

Η Κίνα σχεδιάζει περισσότερες σεληνιακές αποστολές αυτή τη δεκαετία για τη δημιουργία μιας διεθνούς σεληνιακής ερευνητικής βάσης σε συνεργασία με τη Roscosmos, τη ρωσική διαστημική υπηρεσία, και τελικά για την προσεδάφιση ενός Κινέζου αστροναύτη στο φεγγάρι.