Γεννήθηκε ο πρώτος νεοσσός Ασπροπάρης στα Μετέωρα από το 2018

Γεννήθηκε ο πρώτος νεοσσός Ασπροπάρης στα Μετέωρα από το 2018

Ο Ασπροπάρης των Μετεώρων, όχι μόνο βρήκε ταίρι μετά από έξι χρόνια απουσίας αλλά αποκτήσαν και νέο νεοσσό δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας για τη συνέχιση του είδους
Ασπροπάρης Μετέωρα Νεοσσός

Μετά από έξι χρόνια απουσίας, ο «εργένης» των Μετεώρων επέστρεψε, συνοδευόμενος πλέον από ταίρι και έγινε πατέρας. Ο Ασπροπάρης, που τράβηξε την προσοχή του διαδικτύου τον Απρίλιο όταν εθεάθη για πρώτη φορά με ταίρι, έκανε ένα εντυπωσιακό come-back.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αναφέρθηκε σε «θαύμα στα Μετέωρα», καθώς το ζευγάρι Ασπροπάρηδων έκανε την εμφάνισή του μετά από πολλά χρόνια απουσίας.

Τον Ιούνιο, ήρθε ακόμα μία ευχάριστη είδηση: γεννήθηκε ο πρώτος νεοσσός Ασπροπάρης στα Μετέωρα από το 2018! Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και το Δασαρχείο Καλαμπάκας, παρακολουθούσε προσεκτικά τη φωλιά, όπου το ζευγάρι κλωσούσε.

Οι γονείς Ασπροπάρηδες εναλλάσσονται στην επώαση των αυγών για περίπου 1,5 μήνα.

Καθώς το αυγό δεν ήταν ορατό από την αρχή, η αναπαραγωγική επιτυχία ήταν αβέβαιη καθώς κάποιο ζώο θα μπορούσε να του είχε επιτεθεί. Όμως, στις αρχές Ιουνίου, ένας ερευνητής πεδίου της Ορνιθολογικής Εταιρείας παρατήρησε το κεφάλι του νεοσσού ανάμεσα στα μαλλιά προβάτου που χρησιμοποιούν οι Ασπροπάρηδες για τη φωλιά τους.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την επιβίωση του νεοσσού και των γονιών του. Η ανατροφή του μικρού απαιτεί μεγάλες ποσότητες τροφής, που σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να κάνουν πολλά ταξίδια για την αναζήτηση τροφής, με κίνδυνο να συναντήσουν δηλητηριασμένα δολώματα ή ζώα.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες, όπως έγινε το 2015 όταν δηλητηριάστηκαν οι γονείς και ο νεοσσός σε κοντινή φωλιά στα Μετέωρα.

Ασπροπάρης Μετέωρα Νεοσσός

Για να μειωθεί η πιθανότητα δηλητηρίασης, η Ορνιθολογική σε συνεργασία με το Δασαρχείο Καλαμπάκας και με την οικονομική υποστήριξη του ΟΦΥΠΕΚΑ, λειτουργεί από τον Μάιο μια ειδικά διαμορφωμένη ταΐστρα στην περιοχή της Βλαχάβας. Αυτή η ταΐστρα, που λειτουργεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία στο πλαίσιο δύο Προγραμμάτων LIFE για την προστασία του Ασπροπάρη, προσφέρει στο ζευγάρι μια σταθερή και ασφαλή πηγή τροφής, μειώνοντας την ανάγκη αναζήτησης τροφής σε άλλες περιοχές.

Δυστυχώς ακόμα και ένα δηλητηριασμένο δόλωμα είναι ικανό να αποβεί μοιραίο για τα πτηνά και γι αυτό το λόγο οι Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του ΟΦΥΠΕΚΑ μαζί με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά θα περιπολούν τακτικά την περιοχή.