Ανοίχτηκε το δείγμα από τον αστεροειδή Bennu και αποκάλυψε κάτι εκπληκτικό

Ανοίχτηκε το δείγμα από τον αστεροειδή Bennu και αποκάλυψε κάτι εκπληκτικό

Ανακαλύψτε τις τελευταίες πληροφορίες για τον αστεροειδή Bennu και το υγρό του παρελθόν από την αποστολή OSIRIS-REx
Δείγμα αστεροειδή νερό

Το δείγμα που συνέλεξε η αποστολή OSIRIS-REx της NASA από τον αστεροειδή Bennu συνεχίζει να αποκαλύπτει συναρπαστικές πληροφορίες για την ιστορία του αστεροειδή αλλά και του πρώιμου ηλιακού μας συστήματος. Στις πρώτες εβδομάδες μετά το άνοιγμα του δείγματος, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο Bennu κρύβει κάποιο υδάτινο παρελθόν. Μια νέα ανακάλυψη τώρα επιβεβαιώνει ότι οι πρώτες ενδείξεις νερού είναι αληθείς.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν την ανίχνευση φωσφορικού μαγνησίου-νατρίου, κάτι που δεν είχε εντοπιστεί από το σκάφος σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή. Τα ευρήματα ενισχύουν την υπόθεση ότι ο Bennu είναι μέρος ενός μεγαλύτερου, πρωτόγονου ωκεάνιου κόσμου.

Φωσφορικά ορυκτά έχουν βρεθεί στο δείγμα του αστεροειδή Ryugu που συλλέχθηκε από το Hayabusa-2 της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, καθώς και σε μετεωρίτες. Ωστόσο, το δείγμα Bennu ξεχωρίζει λόγω του μεγέθους και της καθαρότητας των κόκκων του.

Η παρουσία και η κατάσταση των φωσφορικών αλάτων, μαζί με άλλα στοιχεία και ενώσεις στο Bennu, υποδηλώνουν ένα υδάτινο παρελθόν για τον αστεροειδή, ο Bennu θα μπορούσε να ήταν μέρος ενός υγρού κόσμου, αλλά αυτή η υπόθεση χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση
– Dante Lauretta, συν-επικεφαλής της έρευνας

Η ομάδα έχει επιπλέον λόγους να πιστεύει ότι ο Bennu είναι κομμάτι ενός ωκεάνιου κόσμου. Ένα από αυτά είναι η παρουσία του σερπεντινίτη, ενός τύπου πετρώματος που σχηματίζεται όταν λιωμένοι βράχοι συναντούν νερό. Επίσης, υπάρχουν πολλές διαλυτές ουσίες, οι οποίες φαίνεται να έχουν μετατοπιστεί από τα υγρά. Και, φυσικά, υπάρχει η επιβεβαίωση των φωσφορικών αλάτων.

Η ομάδα πιστεύει ότι ο Bennu προέρχεται από ένα ουράνιο σώμα με άφθονο νερό, πιθανώς κάτω από ένα παγωμένο ή βραχώδες εξωτερικό. Ο Εγκέλαδος, το παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου, είναι μια καλή αναλογία, αν και το ουράνιο σώμα από το οποίο προήλθε ο Bennu θα πρέπει να είναι περίπου μισό σε μέγεθος.

«Εξακολουθούμε να εξετάζουμε ιδέες για το πώς να δοκιμάσουμε την υπόθεση του υγρού γονικού σώματος. Αλλά για μένα, είναι ο κορυφαίος υποψήφιος για το γεωλογικό περιβάλλον στο οποίο σχηματίστηκαν αυτοί οι βράχοι», δήλωσε ο καθηγητής Lauretta σε συνέντευξη τον Μάρτιο.

Το δείγμα του Bennu συνεχίζει να διανέμεται σε εργαστήρια στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Τον Μάρτιο, η ομάδα παρουσίασε 58 ευρήματα από την αρχική ανάλυση και όσο τα δείγματα φτάνουν σε περισσότερα επιστημονικά κέντρα, νέες πληροφορίες βγαίνουν κάθε εβδομάδα. Όσο περισσότεροι επιστήμονες λαμβάνουν δείγματα, τόσο περισσότερη επιστήμη θα αντλούμε από αυτά.