Μέσα σε 10 χρόνια το Παρίσι μείωσε 40% τις εκπομπές ρύπων από τα αυτοκίνητα

Μέσα σε 10 χρόνια το Παρίσι μείωσε 40% τις εκπομπές ρύπων από τα αυτοκίνητα

Ανακαλύψτε πώς το Παρίσι μείωσε την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 40% με καινοτόμες πολιτικές και κάνει μια στροφή προς την απεξάρτηση από τα αυτοκίνητα. Ένα μοντέλο για πιο πράσινη αστική ζωή.
Παρίσι

Το Παρίσι έχει μεταμορφωθεί ριζικά σε ότι αφορά τη μόλυνση του περιβάλλοντος, υπό την ηγεσία της δημάρχου Anne Hidalgo, επιτυγχάνοντας μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά 40% από το 2014 που κατέχει αυτή τη θέση. Καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η πόλη είναι αγνώριστη σε σχέση με πριν από μια δεκαετία, χάρη στις φιλόδοξες πολιτικές που αποσκοπούν στη μείωση της εξάρτησης από τα οχήματα και στην προώθηση μιας πιο πράσινης ζωής.

Επανάσταση στις μεταφορές

Το όραμα του Hidalgo για ένα Παρίσι που το αυτοκίνητο δε θα είναι αναγκαίο, έχει δει πάνω από 100 δρόμους να κλείνουν και να γίνονται πεζόδρομοι, τα τέλη στάθμευσης SUV να τριπλασιάζονται, 50.000 θέσεις στάθμευσης να καταργούνται και 800 μίλια ποδηλατοδρόμων να προστίθενται.

Μια έρευνα του 2023 έδειξε ότι η πλειοψηφία των Παριζιάνων υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της και οι περισσότεροι δηλώνουν πως θα είναι πάντα υπέρ των πολιτικών που μειώνουν τα αυτοκίνητα και αυξάνουν το περπάτημα και το ποδήλατο.

Η ιδέα της “πόλης των 15 λεπτών“, η οποία εξασφαλίζει ότι οι βασικές υπηρεσίες βρίσκονται σε μικρή απόσταση με τα πόδια ή με το ποδήλατο, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό αυτές τις αλλαγές. Ο Carlos Moreno, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Παρισιού και πρώην σύμβουλος της Hidalgo, υπερασπίστηκε αυτή την ιδέα, δηλώνοντας: “Δεν είναι πλέον η ώρα για τα αυτοκίνητα και πρέπει να αγωνιστούμε εναντίον τους για ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα“.

Παρόμοιο άρθρο: Η Αφροδίτη της Μήλου μεταμορφώνεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Κέρδη για την υγεία και το περιβάλλον

Η προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης από το αυτοκίνητο απορρέει από την αυξανόμενη συνειδητοποίηση των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία και το περιβάλλον. Η Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία σημειώνει ότι το 40% των Αμερικανών ζουν σε μολυσμένες περιοχές και η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας αναμένει ότι οι μεταφορές θα ευθύνονται για το 31% των εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια στις ΗΠΑ.

Ο νούμερο 1 παράγοντας που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή είναι οι εκπομπές από τις μεταφορές, οπότε όλοι όσοι μπορούμε να βγούμε από ένα αυτοκίνητο με κινητήρα βενζίνης και να ταξιδεύουμε με το μετρό ή με τα πόδια ή με ποδήλατο είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός τρόπος για να συμβάλουμε στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Η πορεία του Παρισιού στη μείωση των ρύπων, αποτελεί παράδειγμα ενός μέλλοντος που εξαρτάται λιγότερο από τα αυτοκίνητα, δίνοντας προτεραιότητα στη βιώσιμη αστική διαβίωση. Φιλοξενώντας εκατομμύρια ανθρώπους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, η πόλη αναδεικνύει την αποτελεσματικότητα των προοδευτικών περιβαλλοντικών πολιτικών. Οι πόλεις σε όλο τον κόσμο μπορούν να κοιτάξουν το Παρίσι ως πρότυπο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της αστικής ρύπανσης.