Η Δανία πρωτοπορεί στην πράσινη γεωργία με νέο φόρο άνθρακα

Η Δανία πρωτοπορεί στην πράσινη γεωργία με νέο φόρο άνθρακα

Η Δανία εισάγει φόρο άνθρακα στη γεωργία για να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 1,8 εκατομμύρια τόνους έως το 2030
dania foros co2

Το σχέδιο της Δανίας αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές κατά 1,8 εκατομμύρια τόνους CO2 έως το 2030.

Η Δανία σκοπεύει να εισαγάγει εισφορά επί των εκπομπών άνθρακα από γεωργικές καλλιέργειες, καθιστώντας την μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που εφαρμόζει φόρο άνθρακα στη γεωργία. Αυτό το μέτρο, σύμφωνα με το Bloomberg, θα συμβάλλει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της σκανδιναβικής χώρας έως το 2030 με τη στήριξη βασικών βιομηχανικών και περιβαλλοντικών ομάδων.

Οι αγρότες θα επιβαρύνονται με φόρο 300 κορώνες (43 δολάρια) ανά τόνο ισοδύναμου CO2 από το 2030. Πέντε χρόνια αργότερα, ο φόρος θα αυξηθεί σε 750 κορώνες ανά τόνο, αλλά οι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα υψηλότερων φορολογικών εκπτώσεων.

Το σχέδιο της Δανίας υπολογίζεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές κατά 1,8 εκατομμύρια τόνους CO2 το 2030

Η Δανία αναμένεται να γίνει μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που υιοθετεί τέτοια μέτρα. Η Νέα Ζηλανδία, η οποία είχε εμπνεύσει τη σκανδιναβική χώρα με την προτεινόμενη εισφορά της, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα καθυστερήσει την εφαρμογή της τιμολόγησης των εκπομπών από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις μέχρι το 2030.

Το σχέδιο της Δανίας υπολογίζεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές κατά 1,8 εκατομμύρια τόνους CO2 το 2030, βοηθώντας τη χώρα να επιτύχει τον στόχο της για μείωση των εκπομπών κατά 70%. Εκτός από τον φόρο, η κυβέρνηση θα εισαγάγει επιδοτήσεις ύψους 40 δισεκατομμυρίων κορονών για να στηρίξει τη μετάβαση.

Οι διαπραγματεύσεις για τον φόρο βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Φεβρουάριο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αγροτών και της βιομηχανίας τροφίμων, της οργάνωσης προστασίας της φύσης και της δανικής κυβέρνησης, που αξιολογούν μοντέλα φορολόγησης που παρουσίασε μια συμβουλευτική ομάδα που ανέλαβε το έργο από την κυβέρνηση.

Η γεωργία στη Δανία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ρυπαντές της σκανδιναβικής χώρας και είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς χοιρινού κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Χωρίς παρέμβαση, η γεωργία θα αντιστοιχούσε στο 46% των δανικών εκπομπών το 2030, σύμφωνα με τη συμβουλευτική ομάδα.