Πρωτοποριακό δορυφορικό σύστημα στην Ελλάδα για ανίχνευση δασικών πυρκαγιών

Πρωτοποριακό δορυφορικό σύστημα στην Ελλάδα για ανίχνευση δασικών πυρκαγιών

Επένδυση 20 εκαττομυρίων ευρώ για την έγκαιρη ανίχνευση δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα μέσω δορυφόρων
ororatech fire rhodes

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη ενός πρωτοποριακού έργου για την ανίχνευση δασικών πυρκαγιών, το οποίο θα βοηθήσει τη χώρα να ανταπεξέλθει πιο αποτελεσματικά και να αντιμετωπίζει τις δασικές πυρκαγιές. Το έργο περιλαμβάνει την επένδυση σε τέσσερις δορυφόρους θερμικής απεικόνισης και σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιών από την εταιρεία OroraTech.

Η OroraTech είναι μια γερμανική εταιρεία που ειδικεύεται στην ανίχνευση δασικών πυρκαγιών μέσω δορυφορικής τεχνολογίας. Ιδρύθηκε το 2018 και έχει την έδρα της στο Μόναχο. Η εταιρεία χρησιμοποιεί δορυφόρους θερμικής απεικόνισης για να παρακολουθεί και να εντοπίζει πυρκαγιές σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες σε κρατικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Οι Δορυφόροι και οι Συνεργασίες

Το έργο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος. Η OroraTech, σε συνεργασία με Έλληνες υπεργολάβους, θα αναπτύξει ένα σύστημα διαχείρισης δασικών πυρκαγιών που θα περιλαμβάνει επίγεια συστήματα και υπηρεσίες επεξεργασίας, καθώς και ένα σμήνος δορυφόρων θερμικής απεικόνισης για την παρακολούθηση της επικράτειας για πιθανές εστίες πυρκαγιάς.

Στρατηγική Επένδυση και Τεχνολογία

Η επένδυση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί μια άμεση λύση για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα.

Επενδύοντας στη διαστημική τεχνολογία, κάνουμε την ουσιαστική διαφορά στην παρακολούθηση των πυρκαγιών που αποτελούν απειλή για τις ανθρώπινες ζωές, τα οικοσυστήματα και την οικονομία μας
– Δημήτρης Παπαστεργίου – Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Παγκόσμια Πρωτοπορία

Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα διαθέτει ένα Εθνικό δορυφορικό σύστημα ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών. Οι υπηρεσίες δεδομένων της OroraTech θα είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις ελληνικές υπηρεσίες άμεσης επέμβασης, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία των ελληνικών πανεπιστημίων και της βιομηχανίας.

Εθνική Συνεργασία και Ανάπτυξη

Η OroraTech συνεργάζεται με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ανάπτυξη αλγορίθμων, με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ανάπτυξη αισθητήρων και υπηρεσιών βαθμονόμησης, και με άλλες ελληνικές εταιρείες για την κατασκευή και λειτουργία του συστήματος. Ο Martin Langer, CEO και CTO της OroraTech, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει την πρώτη χώρα με ένα τέτοιο σύστημα, τονίζοντας την παγκόσμιας κλάσης τεχνογνωσία των Ελλήνων συνεργατών.

Ανάγκη για Προηγμένη Τεχνολογία

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από δασικές πυρκαγιές, έχοντας πλήξει το 2% της συνολικής έκτασης της χώρας. Παράλληλα η γεωγραφία της χώρας, με τις απομακρυσμένες δύσβατες και ορεινές περιοχές, καθιστά δύσκολη την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Το νέο σύστημα ανίχνευσης θα παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης, μειώνοντας τις ζημιές και τις απώλειες.

Η επένδυση στο Εθνικό Σύστημα Ανίχνευσης Δασικών Πυρκαγιών της Ελλάδας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την προστασία των δασών και των κατοίκων της χώρας. Με την τεχνολογία και τη συνεργασία, η Ελλάδα καθιερώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στην καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών μέσω δορυφορικής τεχνολογίας.