Καινοτόμος μέθοδος προστασίας λαθροθηρίας άσπρων ρινόκερων

Καινοτόμος μέθοδος προστασίας λαθροθηρίας άσπρων ρινόκερων

Νέες τεχνολογίες κατά της λαθροθηρίας ρινόκερων: ραδιενεργά κέρατα αποτρέπουν τους λαθροκυνηγούς και προστατεύουν τα απειλούμενα είδη
Λευκός ρινόκερος

Επιστήμονες στη Νότια Αφρική λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την προστασία των ρινόκερων από τη λαθροθηρία, εμφυτεύοντας ραδιενεργά ισότοπα στα κέρατά τους. Η διαδικασία περιλαμβάνει την τοποθέτηση δύο μικροσκοπικών τσιπ, τα οποία είναι αρκετά ισχυρά για να ενεργοποιούν ανιχνευτές, χωρίς να προκαλούν βλάβη στην υγεία των ζώων.

Αυτή η καινοτομία έρχεται καθώς τρία είδη ρινόκερων παραμένουν υπό εξαφάνιση. Παρά τη σταθερή ανάκαμψη των λευκών ρινόκερων στην Αφρική λόγω των προσπαθειών διατήρησης, οι λαθροθήρες σκότωσαν περίπου 500 ρινόκερους το 2023, σημειώνοντας αύξηση 11% από το 2022. Οι οικολόγοι επιδιώκουν να προλάβουν την περαιτέρω αύξηση αυτού του αριθμού.

Προηγούμενες προσπάθειες διατήρησης περιλάμβαναν την αφαίρεση των κεράτων των ρινόκερων με αλυσοπρίονο, μια μέθοδος όμως που επικρίθηκε έντονα. Ωστόσο, με την νέα μέθοδο των ραδιενεργών κεράτων, οι επιστήμονες ελπίζουν να αποτρέψουν τους λαθροκυνηγούς χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουν σε τόσο δραστικές λύσεις.

Παρά την έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων για την αποτελεσματικότητα των κεράτων των ρινόκερων στην παραδοσιακή ιατρική, η ζήτησή τους παραμένει υψηλή, κυρίως στην Ασία, με την αξία τους να ξεπερνά αυτή της κοκαΐνης ή του χρυσού. Η τεράστια αυτή αξία ωθεί τους λαθροκυνηγούς να συνεχίζουν το κυνήγι των ρινόκερων.

Παρόμοιο άρθρο
southern white rhino feat

Ελπιδοφόρα γέννηση σπάνιου είδους ρινόκερου στην Αγγλία

Διαβάστε για την ελπιδοφόρα γέννηση ενός νότιου λευκού ρινόκερου στο ζωλογικό κήπο Whipsnade στην Αγγλία και τη σημασία της για τη διατήρηση απειλούμενων ειδών

Η επιτυχία της νέας μεθόδου θα εξαρτηθεί από την ικανότητα ανίχνευσης της ραδιενέργειας στα κέρατα, αποτρέποντας τους λαθροκυνηγούς από το να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Μόνο ο χρόνος θα δείξει πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η προσέγγιση. Προς το παρόν, αποτελεί σίγουρα έναν ενδιαφέροντα δρόμο προς την προστασία των ρινόκερων.

Εκτός από τους ρινόκερους, και άλλα απειλούμενα είδη αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές. Το κρέας φάλαινας έχει αποκτήσει δημοτικότητα σε μέρη όπως η Ιαπωνία, θέτοντας τις απειλούμενες φάλαινες σε κίνδυνο. Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθούν και άλλες λύσεις για την προστασία αυτών των ζώων από την εξαφάνιση.