Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Τι είναι και ποιες τροφές ανακουφίζουν από τα συμπτώματα;

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Τι είναι και ποιες τροφές ανακουφίζουν από τα συμπτώματα;

Μάθετε ποια τρόφιμα βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και πώς να ανακουφίσετε το στομάχι σας
gastro

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σχετίζεται άμεσα με τις διατροφικές μας συνήθειες. Το είδος και η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση και την ένταση των συμπτωμάτων.

Η παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν τα οξέα του στομάχου επιστρέφουν στον οισοφάγο, προκαλώντας δυσάρεστα συμπτώματα, όπως καούρα και πόνο. Μια αιτία μπορεί να είναι η αποδυνάμωση του σφιγκτήρα στο χαμηλότερο τμήμα του οισοφάγου, ο οποίος κανονικά εμποδίζει την επάνοδο των οξέων.

Η διατροφή μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποσότητα των οξέων που παράγει το στομάχι, επομένως η επιλογή κατάλληλων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Τρόφιμα που ανακουφίζουν τα συμπτώματα

Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των οξέων και να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης. Παρόλο που δεν θεραπεύουν την πάθηση, προσφέρουν ανακούφιση και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

Μπρόκολο
Μπρόκολο

Λαχανικά

Τα λαχανικά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, βοηθώντας έτσι στη μείωση της παραγωγής οξέων. Προτιμήστε λαχανικά όπως πράσινα φασόλια, μπρόκολο, σπαράγγια, χόρτα, πατάτες και αγγούρια.

Τζίντζερ
Τζίντζερ

Τζίντζερ

Το τζίντζερ διαθέτει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι γνωστό για τις ευεργετικές του επιδράσεις στο γαστρεντερικό σύστημα. Μπορεί να καταναλωθεί σε μορφή τσαγιού ή να προστεθεί τριμμένο σε διάφορες συνταγές.

Μήλα Μπανάνες
Μήλα Μπανάνες

Φρούτα εκτός των Εσπεριδοειδών

Φρούτα όπως πεπόνια, μπανάνες, μήλα και αχλάδια είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν συμπτώματα παλινδρόμησης σε σύγκριση με τα όξινα φρούτα.

Κοτόπουλο
Κοτόπουλο

Άπαχο Κρέας και Θαλασσινά

Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα ψάρια και τα θαλασσινά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της παλινδρόμησης. Προτιμήστε τα μαγειρεμένα ή ψημένα.

Βρώμη
Βρώμη

Βρώμη

Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και συμβάλλει στη μείωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Άλλες επιλογές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι το ψωμί και το ρύζι ολικής άλεσης.

Αυγά
Αυγά

Ασπράδι Αυγού

Το ασπράδι του αυγού είναι μια ασφαλής επιλογή για την αποφυγή των συμπτωμάτων, σε αντίθεση με τον κρόκο που περιέχει πολλά λιπαρά.

Ξηροί καρποί
Ξηροί καρποί

Υγιεινά Λιπαρά

Ελαιόλαδο, ανάλατοι και άψητοι ξηροί καρποί αποτελούν καλές πηγές υγιεινών λιπαρών. Μειώστε τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά και αντικαταστήστε τα με πολυακόρεστα λιπαρά για καλύτερη υγεία του στομάχου.