Σταδιακή απελευθέρωση 2000 λευκών ρινόκερων στην άγρια φύση

Σταδιακή απελευθέρωση 2000 λευκών ρινόκερων στην άγρια φύση

Διαβάστε για την πρωτοφανή αγορά φάρμας ρινόκερων από την African Parks και το ιστορικό σχέδιο διάσωσης του είδους
white rhinos 2000
Εικόνα από Pete Ball στο Pixabay

Η African Parks, μια ομάδα προστασίας της άγριας φύσης, προετοιμάζεται για την ελευθέρωση 2.000 νότιων λευκών ρινόκερων στο φυσικό τους περιβάλλον, μετά την εξαγορά της μεγαλύτερης ιδιωτικής φάρμας ρινόκερων, της Platinum Rhino, στη Νότια Αφρική.

Υπολογίζεται πως μόλις 18.000 λευκοί ρινόκεροι έχουν απομείνει καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρή απειλή λόγω της λαθροθηρίας για τα κέρατά τους.

Με στόχο την αναζωογόνηση του είδους μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, το African Parks εξασφάλισε την απαραίτητη χρηματοδότηση για την αγορά της 19.000 στρεμμάτων φάρμας από τον John Hume, έναν διάσημο οικολόγο με αμφιλεγόμενες απόψεις για το εμπόριο κέρατου ρινόκερου.

Παρόμοιο άρθρο
rhino born

Γέννηση σπάνιου μαύρου ρινόκερου σε ζωολογικό κήπο στην Αγγλία

Ο ζωολογικός κήπος του Τσέστερ γιορτάζει τη γέννηση ενός ανατολικού μαύρου ρινόκερου, ένα από τα πιο σπάνια θηλαστικά στον κόσμο, με μια ξεχωριστή αφιέρωση στην προστασία του είδους

Το σχέδιο του African Parks είναι ένα από τα μεγαλύτερα για τη διατήρηση του είδους.

Ο Peter Fearnhead, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι η αγορά της φάρμας δεν ήταν στα αρχικά τους σχέδια, η οργάνωση αναγνωρίζει την ηθική ευθύνη για τη διάσωση αυτών των ζώων.

Η στρατηγική τους περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ρινόκερων σε ασφαλείς και καλά διαχειριζόμενες περιοχές για να αποτρέψουν τη λαθροθηρία.

Η πληθυσμιακή άνοδος του νότιου λευκού ρινόκερου, από μόλις 30-40 άτομα τη δεκαετία του 1930 σε πάνω από 20.000 το 2012, αποτελεί μια ιστορία επιτυχίας για την προστασία των ειδών.