Επιχείρηση διάσωσης αρκούδας στην Αλβανία από ελληνικές οργανώσεις

Επιχείρηση διάσωσης αρκούδας στην Αλβανία από ελληνικές οργανώσεις

Πως μια παγιδευμένη αρκούδα στο Πόγραδετς βρήκε την ελευθερία της όταν ελληνικές και αλβανικές οργανώσεις ενώνουν δυνάμεις τους.
arkouda diasosi feat
Πηγή φωτογραφίας: Καλλιστώ, PPNEA, RAPA Korca, AWRT.

Ελληνικές και αλβανικές οργανώσεις συνεργάστηκαν σε μια σημαντική επιχείρηση για τη διάσωση μιας αρκούδας που είχε πιαστεί σε παγίδα στην περιοχή του Πόγραδετς στην Αλβανία. Το περιστατικό έλαβε χώρα σε ορεινή τοποθεσία, όπου η πεντάχρονη αρκούδα βάρους περίπου 90 κιλών, είχε παγιδευτεί σε συρμάτινη παγίδα για αγριογούρουνα.

Η διάσωση οργανώθηκε από τις ομάδες ΚΑΛΛΙΣΤΩ και PPNEA (Protection and Preservation of Natural Environment in Albania), με την υποστήριξη των τοπικών αρχών και της Αλβανικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής. Η αρκούδα, η οποία φαίνεται να είχε παραμείνει εγκλωβισμένη για περίπου μία εβδομάδα, βρέθηκε σε καλή κατάσταση υγείας, ευτυχώς χωρίς ανοικτές πληγές από την παγίδα.

arkouda diasosi 1

Μετά τη νάρκωση, στην αρκούδα προστέθηκε ειδικό ραδιοκολλάρο για την παρακολούθηση της κίνησής της και των αλληλεπιδράσεών της με το περιβάλλον. Η επιτυχία της διάσωσης αποδίδεται στην τεχνογνωσία και την καλή προετοιμασία των οργανώσεων που συμμετείχαν.

Τέλος, οι οργανώσεις επισημαίνουν την παράνομη χρήση τέτοιων παγίδων και καλούν τις αρχές να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση αυτής της επικίνδυνης πρακτικής, η οποία απειλεί όχι μόνο την άγρια πανίδα αλλά και τους ανθρώπους.