Αρχαία τούβλα της Μεσοποταμίας βοηθάνε στην κατανόηση του γεωμαγνητικού πεδίου της γης

Αρχαία τούβλα της Μεσοποταμίας βοηθάνε στην κατανόηση του γεωμαγνητικού πεδίου της γης

Πώς τα κόκκινα οξείδια σιδήρου σε αρχαία τούβλα τονίζουν τη σημασία των αρχαιολογικών ευρημάτων για την κατανόηση του μαγνητικού πεδίου
mesopotamia geomagnitiko pedio

Η πρόσφατη μελέτη αρχαίων τούβλων από τη Μεσοποταμία αποκαλύπτει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το μαγνητικό πεδίο της Γης. Ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του University College London εξέτασαν πώς τα κόκκινα οξείδια του σιδήρου στα τούβλα κατέγραψαν αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο. Τα ονόματα βασιλιάδων χαραγμένα στα τούβλα βοήθησαν τους επιστήμονες να καθορίσουν τις χρονικές περιόδους τους. Τα τούβλα αποτύπωσαν την ισχύ του μαγνητικού πεδίου της Γης όταν πρωτοκατασκευάστηκαν, πριν από χιλιάδες χρόνια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη μαγνητική υπογραφή σε 32 τούβλα, χρησιμοποιώντας μαγνητόμετρο για ακριβείς μετρήσεις. Αυτό επέτρεψε τη δημιουργία ενός ιστορικού χάρτη των αλλαγών στο μαγνητικό πεδίο της Γης. Οι αλλαγές αυτές αφήνουν «υπογραφές» σε ορυκτά ευαίσθητα στο μαγνητικό πεδίο.

Η έρευνα ανακάλυψε σημαντικές αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο κατά την εποχή του Ναβουχοδονόσορα του 2ου, υποδεικνύοντας την πιθανότητα απότομων εξάρσεων της έντασής του. Η Λίζα Τάουξε, του Scripps Institution of Oceanography, τόνισε τη σημασία των ευρημάτων για την κατανόηση του γεωμαγνητικού πεδίου, καθώς παρέχουν μοναδική ευκαιρία για μελέτη σε υψηλή χρονική ανάλυση.