Ανακαλύφθηκε πολυτελές μωσαϊκό ρωμαϊκού συμποσίου 2.300 ετών στη Ρώμη

Ανακαλύφθηκε πολυτελές μωσαϊκό ρωμαϊκού συμποσίου 2.300 ετών στη Ρώμη

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό τοίχου στη Ρώμη, που αντανακλά την πλούσια αριστοκρατική ζωή της αρχαιότητας
anaskafi romi

Μετά από πενταετείς ανασκαφές στην πλαγιά του λόφου του Παλατίνου στη Ρώμη, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα ένα εξαιρετικό δείγμα αρχαίας τέχνης – ένα πολυτελές δωμάτιο συμποσίων που χρονολογείται περίπου από τον πρώτο ή δεύτερο αιώνα π.Χ. Το δωμάτιο διαθέτει ένα μεγάλο και πολύχρωμο μωσαϊκό τοίχου, που είναι σε άριστη κατάσταση.

Το μωσαϊκό, περίπου 2.300 ετών, αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης αριστοκρατικής επαύλης κοντά στο Ρωμαϊκό Φόρουμ. Το έργο, με μήκος σχεδόν πέντε μέτρα, παρουσιάζει απεικονίσεις αμπελώνων, φύλλων λωτού, τρίαινων, σαλπίγγων, κρανών και μυθολογικών θαλασσίων πλασμάτων. Το μωσαϊκό περιβάλλεται από πολύχρωμους κρυστάλλους και εξωτικά αρχαία αιγυπτιακά μπλε πλακίδια.

Όπως επισήμανε η αρχαιολόγος Αλφονσίνα Ρούσο, επικεφαλής του Αρχαιολογικού Πάρκου του Κολοσσαίου που είναι υπεύθυνο για τον χώρο, αυτό που καθιστά αυτή την ανακάλυψη μοναδική είναι όχι μόνο η εξαιρετική διατήρηση του μωσαϊκού, αλλά και η διακόσμησή του που περιλαμβάνει εορταστικές σκηνές ναυτικών και χερσαίων μαχών, πιθανόν χρηματοδοτούμενες και κερδισμένες από έναν πλούσιο αριστοκράτη, ο οποίος απεικόνιζε τις νίκες του στους τοίχους.

Η λεπτομέρεια των απεικονίσεων των νίκης στο μωσαϊκό έχει εκπλήξει την ομάδα που εργάζεται στο έργο. Παρουσιάζουν μια παράκτια πόλη με τείχη και πύργους, που η Ρούσο ανέφερε ότι θα μπορούσε να είναι μια ιδανική ή πραγματική τοποθεσία, κτισμένη στην κορυφή ενός γκρεμού. Σκηνές πλοίων με ανυψωμένα πανιά φαίνονται επίσης, μαζί με απεικονίσεις μυθικών θαλασσίων τεράτων να καταπίνουν εχθρικούς στόλους.

Οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να διαπιστώσουν αν τα λεπτά και ακριβά, για την εποχή, κλαδιά κοραλλιών που χρησιμοποιήθηκαν στη διακόσμηση προέρχονται από τη Μεσόγειο ή την Ερυθρά Θάλασσα. Μια σπάνια γαλάζια γυάλινη πάστα που χρησιμοποιήθηκε στο σχέδιο πιστεύεται ότι προέρχεται από την αρχαία αιγυπτιακή πόλη της Αλεξάνδρειας.

Αυτό το δωμάτιο συμποσίων, που καλύπτει περίπου 25 τετραγωνικά μέτρα, είναι μόνο ένας χώρος μέσα σε μια “domus” (λατινική λέξη για σπίτι) που εκτείνεται σε αρκετούς ορόφους. Στην αρχαιότητα, όταν ισχυρές ευγενείς οικογένειες κατοικούσαν στον λόφο του Παλατίνου, ήταν συνηθισμένο να χρησιμοποιούνται πλούσια διακοσμητικά στοιχεία ως σύμβολο πλούτου και υψηλής κοινωνικής θέσης.

Το δωμάτιο, το οποίο η Ρούσο χαρακτήρισε ως «κόσμημα», ήταν ένας εξωτερικός χώρος για συμπόσια με θέα σε κήπο, πιθανόν χρησιμοποιούμενο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να διασκεδάζουν τους καλεσμένους τους.

Ένας τέτοιος εξεζητημένος χώρος θα χρησιμοποιούνταν επίσης για να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους με παιχνίδια νερού, τα οποία ήταν πολύ δημοφιλή ανάμεσα στην αριστοκρατία της εποχής. «Βρήκαμε μολυβένιες σωληνώσεις ενσωματωμένες στους διακοσμημένους τοίχους, φτιαγμένες για να μεταφέρουν νερό μέσα σε λεκάνες ή να κάνουν σιντριβάνια να ψεκάζουν και να δημιουργούν παιχνίδια νερού», είπε η Ρούσο.

Η τοποθεσία της μεγαλοπρεπούς κατοικίας έχει επίσης βοηθήσει στη διατήρηση του τοίχου, πιστεύουν οι επιστήμονες. Ευρισκόμενο στην πλαγιά του διάσημου Λόφου του Παλατίνου στη Ρώμη ήταν καλυμμένη με λάσπη για αιώνες καθώς η γη μετακινούταν, η δομή και οι θησαυροί της έχουν προστατευτεί από τον αέρα και το φως από στρώσεις εδάφους.

Παρόλο που αυτή η νέα ανακάλυψη έχει ακόμα πολλά μυστικά να αποκαλύψει – για παράδειγμα, γιατί η ιδιοκτησία εγκαταλείφθηκε και πόσο καιρό πριν – η Ρούσο πιστεύει ότι υπάρχει ένα μυστήριο που οι αρχαιολόγοι ίσως μπορέσουν να λύσουν: Η ταυτότητα του ιδιοκτήτη της, που πιθανότατα ήταν ένας Ρωμαίος σύγκλητος.

«Το άτομο ήταν τόσο πλούσιο που μπορούσε να αντέξει την εισαγωγή τόσο πολύτιμων στοιχείων από όλη την αυτοκρατορία για να διακοσμήσει αυτήν την έπαυλη», είπε η Ρούσο. «Δεν έχουμε βρει μέχρι στιγμής τίποτα που να ρίχνει φως στην ταυτότητά τους, αλλά πιστεύουμε ότι περισσότερη έρευνα ίσως μας επιτρέψει να προσδιορίσουμε την ευγενή οικογένεια.»