Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αλλάζει για μία πιο βιώσιμη κοινωνία

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αλλάζει για μία πιο βιώσιμη κοινωνία

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προωθεί τη βιωσιμότητα με νέες περιβαλλοντικές πολιτικές και δράσεις για ένα πιο πράσινο μέλλον.
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις προσπάθειές του για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, μετά την επιτυχία του 3ου Evia Film Project. Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της περιβαλλοντικής κρίσης, το Φεστιβάλ δεσμεύεται να μειώσει το οικολογικό του αποτύπωμα και να προωθήσει τη βιωσιμότητα.

Tο Φεστιβάλ στοχεύει να γίνει πιο πράσινο, επαναπροσδιορίζοντας τις πολιτιστικές του δραστηριότητες και λειτουργίες. Φιλοδοξεί να αποδείξει πώς οι τέχνες μπορούν να ηγηθούν στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, εμπνέοντας το κοινό να συμμετάσχει σε αυτήν την προσπάθεια.

Το σχέδιο δράσης του Φεστιβάλ αναθεωρείται τακτικά για να διασφαλίσει την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων του. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διεξάγει μελέτη ανάλυσης του αποτυπώματος άνθρακα του Φεστιβάλ, με τα αποτελέσματα να αναμένονται μέσα στο 2024. Η μελέτη αυτή θα περιλαμβάνει και προτάσεις για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών ρύπων.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στο Ολύμπιον, βελτιώνοντας την ενεργειακή κλάση του κτιρίου από Δ σε Β από ειδικούς πάνω στη βιώσιμη πολιτιστική διαχείριση και έχει διοργανώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια για το προσωπικό και τους συνεργάτες του.

Έχει συνυπογράψει το Green Charter for Film Festivals και έχει θεσπίσει πρακτικές για τη μείωση των απορριμμάτων, συνεργαζόμενο με εξειδικευμένες εταιρείες ανακύκλωσης. Το Φεστιβάλ προβάλλει ταινίες με περιβαλλοντικά θέματα και διοργανώνει δράσεις αφύπνισης για το κοινό.

Το Green Charter for Film Festivals είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που απευθύνεται σε φεστιβάλ κινηματογράφου, στοχεύοντας στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δραστηριότητές τους.

Τέλος, το Φεστιβάλ παρουσιάζει τις καλές πρακτικές του σε ευρωπαϊκές συναντήσεις, όπως η συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου MINEV στη Λιθουανία, που επικεντρώνεται στη μείωση απορριμμάτων σε μεγάλες εκδηλώσεις.