Προς ολοκλήρωση η πλήρης αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων 5 χρόνια μετά την καταστροφή

Προς ολοκλήρωση η πλήρης αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων 5 χρόνια μετά την καταστροφή

Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες πλήρης αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων. Τέλος του 2024 θα έχει ανοίξει ξανά για το κοινό.
notre dame reconstruction restoration progress update 2023 4

Καθώς οι τουρίστες και οι Παριζιάνοι συγκεντρώνονταν έξω από τον καθεδρικό ναό που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO για να θαυμάσουν την αναγέννηση ενός από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της πόλης (που εξακολουθεί να καλύπτεται από σκαλωσιές), οι εργασίες βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη στο εργοτάξιο του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.

Σχεδόν 500 τεχνίτες είναι απασχολημένοι με την ανοικοδόμηση του παριζιάνικου αξιοθέατου ενόψει της μεγάλης επαναλειτουργίας του για το κοινό σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε πρόσφατα τον χώρο και υποσχέθηκε ότι οι εργασίες είναι “εντός χρονοδιαγράμματος” για να ανοίξει η Παναγία των Παρισίων στο κοινό στις 8 Δεκεμβρίου 2024, πέντε χρόνια και επτά μήνες μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του κτιρίου ηλικίας 860 ετών τον Απρίλιο του 2019. Μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τον Ιούλιο του 2024, η κορυφή του καμπαναριού και το μεγαλύτερο μέρος της οροφής θα έχουν ολοκληρωθεί, επιτρέποντας στους Παριζιάνους και τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο να δουν πόσο κοντά έχουμε φτάσει στο άνοιγμα του καθεδρικού ναού”.

notre dame burning

Ο Philippe Jost της Restoration Notre Dame de Paris, του κυβερνητικού φορέα που είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, δήλωσε στο γαλλικό κοινοβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου. Οι θαυμαστές του γοτθικού κτιρίου από το εξωτερικό είναι ήδη ενθουσιασμένοι με την προοπτική να μπορέσουν να εισέλθουν ξανά στον καθεδρικό ναό.

Μνημειώδης είναι η προσπάθεια ανακατασκευής σύμφωνα με τον οργανισμό που ασχολείται με την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, περίπου 250 εταιρείες και καλλιτεχνικά στούντιο σε όλη τη Γαλλία εργάζονται για αυτό.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ξυλουργοί, κτίστες, γλύπτες, επιχρυσωτές, υαλουργοί, ακόμη και οργανοποιοί που ανακατασκευάζουν τους 8.000 σωλήνες και τις 115 οπές του μεγάλου εκκλησιαστικού οργάνου του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, του μεγαλύτερου στη Γαλλία. Μετά την πυρκαγιά του 2019, τα δύο πρώτα χρόνια του έργου χρειάστηκαν για την εκπόνηση μελέτης και τη διενέργεια διαγωνισμών. Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2021, ξεκίνησε επίσημα η φάση της αποκατάστασης.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο του 2023, ανακοινώθηκε διαγωνισμός για τη δημιουργία έξι βιτρό στη νότια πλευρά του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, που θα αναδημιουργηθούν από σύγχρονους καλλιτέχνες για να “απαθανατίσουν τον 21ο αιώνα”. Σε ένα παρόμοιο αναμνηστικό έργο, το όνομα του Γάλλου στρατηγού που επέβλεψε την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων μέχρι τον θάνατό του σε μια ορεινή καταστροφή νωρίτερα φέτος έχει αναγραφεί σε ένα δέντρο στο καμπαναριό. Ο Jean-Louis Georgeson θα παραμείνει “για πάντα” μέρος της Παναγίας των Παρισίων, δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν.

Τα ονόματα όσων συμμετείχαν στην ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων έχουν επίσης γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό του νέου καθεδρικού ναού: στις 16 Δεκεμβρίου, ένας σφραγισμένος κύλινδρος που περιείχε ένα έγγραφο με τα ονόματα των 2.000 ανθρώπων που συμμετείχαν στις εργασίες τοποθετήθηκε στον χρυσό κόκορα που είναι προσαρτημένος στην κορυφή της καμπάνας.

Ένας παλαιότερος κόκορας στην κορυφή του καθεδρικού ναού βρέθηκε κατεστραμμένος κάτω από τα χαλάσματα την επομένη της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με την Επισκοπή του Παρισιού, ο κόκορας περιείχε λείψανα του Αγίου Ντενί και της Αγίας Γενεύης (τα λείψανα των νεκρών) και ένα θραύσμα του στέμματος του Χριστού. Ο παλιός κόκορας, καθώς και τα έξι βιτρό παράθυρα που θα αντικατασταθούν, θα στεγαστούν σε ένα νέο μουσείο αφιερωμένο στην Παναγία των Παρισίων.

Η ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων αναμένεται να κοστίσει περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ (767 εκατομμύρια δολάρια). Συνολικά έχουν συγκεντρωθεί 846 εκατομμύρια ευρώ (928 εκατομμύρια δολάρια) από 340.000 δωρητές από 150 χώρες, σύμφωνα με την οργάνωση Reconstructing Notre Dame Cathedral. Σύμφωνα με τον Jost, τα χρήματα που μαζεύτηκαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν για την ανοικοδόμηση θα δαπανηθούν πιθανότατα “για τον καθεδρικό ναό” με άλλους τρόπους.