Γιατί σπάμε ρόδι την πρωτοχρονιά;

Γιατί σπάμε ρόδι την πρωτοχρονιά;

Σύμβολο της ζωής, της τύχης και της αφθονίας, το ρόδι είναι μια από τις αγαπημένες μας πρωτοχρονιάτικες παραδόσεις. Γιατί το κάνουμε;
rodi podariko

Το σπάσιμο του ροδιού είναι μια πράξη δύναμης και αποφασιστικότητας. Συμβολίζει την επιθυμία να ξεκινήσει το νέο έτος με θετική ενέργεια. Σύμφωνα με την παράδοση, την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία για τη Θεία Λειτουργία για να καλωσορίσει το νέο έτος. Η νοικοκυρά παίρνει ένα ρόδι και ο ιερέας το ευλογεί.

Όταν επιστρέφουν στο σπίτι, ο νοικοκύρης είναι ο πρώτος που χτυπάει την πόρτα και μπαίνει μέσα. Στη συνέχεια ρίχνει το ρόδι στην τσέπη του στο πάτωμα και προσεύχεται δυνατά για υγεία, ευτυχία και καλή τύχη το νέο έτος.

Στη Μικρά Ασία, τα ρόδια φυλάσσονταν στις εικόνες από τις 14 Σεπτεμβρίου, γιορτή του Σταυρού.

Η παράδοση λέει πως ο κύριος του σπιτιού δεν πρέπει να ανοίξει ο ίδιος την πόρτα με το κλειδί του. Πρέπει να χτυπήσει την πόρτα και να του ανοίξουν από μέσα. Επομένως, θα είναι ο πρώτος που μπαίνει στο σπίτι και κάνει ποδαρικό.

Πρέπει να μπει στο σπίτι με το δεξί, με το ρόδι στο χέρι και να το σπάσει στο πάτωμα πίσω από την εξώπορτα, με δύναμη έτσι ώστε να πεταχτούν όσο περισσότεροι σπόροι ροδιού γίνεται και να πει “με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά”.

Υπάρχει κι άλλη μια ευχή που λέγεται συχνά όταν σπάμε το ρόδι: “Όσο βαρύ είναι το ρόδι, τόσο βαρύ να είναι το πορτοφόλι μας, όσο γεμάτο καρπούς είναι το ρόδι, να είναι γεμάτο το σπίτι μας με καλά και όσο κόκκινο είναι το ρόδι, τόσο κόκκινη να είναι και η καρδιά μας”.

Το σπάσιμο του ροδιού έχει συμβολική σημασία. Οι πολλοί και ζουμεροί σπόροι του ροδιού συμβολίζουν την αφθονία, τη γονιμότητα και την καλή τύχη.