Γυναίκα αγόρασε βάζο 4 δολλάρια και το πούλησε πάνω από 100.000

Γυναίκα αγόρασε βάζο 4 δολλάρια και το πούλησε πάνω από 100.000

Μάθετε πώς μία απλή επίσκεψη σε παλαιωπολείο οδήγησε στην ανακάλυψη ενός σπάνιου βάζου Μουράνο το οποίο πωλήθηκε σε οίκο δημοπρασιών πάνω από 100.000 δολλάρια
murano vase

Όταν η Τζέσικα Βίνσεντ άρχισε να ψάχνει στα ράφια μιας αντικερί στη Βιρτζίνια, ένα βάζο τράβηξε την προσοχή της. Το βάζο είχε σχέδια σαν πράσινες και μωβ κορδέλες από να διασχίζουν τη γυάλινη επιφάνεια σαν να ήταν ρίγες μπογιάς.

Το αντικείμενο φαινόταν παλιό ανάμεσα ανάμεσα σε άλλα αντικείμενα και το βλέμμα της Βίνσεντ πήγε στις λέξεις «Μουράνο» και «Ιταλία» στη βάση.

Το αγόρασα από ένα παλαιοπωλείο για 3,99 δολάρια. Δεν το αγόρασα με σκοπό να το πουλήσω.”

Οι σκέψεις της άλλαξαν μετά από έρευνα που έκανες και έτσι στις 13 Δεκεμβρίου, το βάζο πωλήθηκε για 107.100 δολάρια μέσω ενός οίκου δημοπρασιών. Ο αγοραστής ήταν κάποιος κορυφαίος ευρωπαίος συλλέκτης που ωστόσο ήθελε να παραμείνει ανώνυμος.

dimoprasia murano

Όταν η Βίνσεντ ξεκίνησε την έρευνα δημοσίευσε μια φωτογραφία σε μια ομάδα τέχνης γυαλιού στο Facebook και σύντομα έγινε μέλος της ιδιωτικής ομάδας Murano Glass.

Η λέξη «Μουράνο» στο κάτω μέρος του βάζου αναφέρεται στο νησί της Βενετίας, γνωστό για τα γυάλινα έργα τέχνης του από τον 13ο αιώνα. Οι υπέροχοι κρυστάλλινοι πολυελαίοι και τα πλαίσια καθρεφτών του έχουν αποτιμηθεί και εκτεθεί στα σπίτια κορυφαίων ευρωπαϊκών αριστοκρατών.

Το βάζο κατασκευάστηκε από τη διάσημη εταιρεία γυαλιού Venini και σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Carlo Scarpa, ο οποίος πέθανε το 1978. Μια απάντηση στο Facebook της προκάλεσε ανατριχίλα: «Αυτό είναι τόσο σπάνιο. Κάθε συλλέκτης θα ήθελε ένα. Αλλά οι περισσότεροι δεν μπορούν να το αποκτήσουν.»

Τελικά η Βίνσεντ πήρε την απόφαση να στείλει φωτογραφίες του βάζου σε έναν οίκο δημοπρασιών ο οποίος και ανέλαβε την πώλησή του.

Καλό deal!