Σπάνια θαλάσσια είδη και ένας υποβρύχιος κήπος ανακαλύφθηκαν στη Χιλή
Πρόσφατα, μια ομάδα ωκεανογράφων από το Ινστιτούτο Ωκεανών Schmidt πραγματοποίησε μια ανακάλυψη στα ανοιχτά των ακτών της Χιλής, αποκαλύπτοντας έναν άγνωστο, πλούσιο «παρθένο κήπο» στα βάθη του ωκεανού. Κατά τη διάρκεια μιας 28ημερης αποστολής στην κορυφογραμμή Νάζκα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα υποβρύχιο βουνό ύψους 3.109 μέτρων και ένα μοναδικό οικοσύστημα γεμάτο με άγνωστα θαλάσσια είδη.
Χρησιμοποιώντας το υποβρύχιο ρομπότ Remotely Operated Vehicle (ROV) SuBastian, οι επιστήμονες κατάφεραν να εξερευνήσουν και να καταγράψουν έναν βυθό έκτασης 800 τετραγωνικών μέτρων, όπου συνάντησαν πολύχρωμα κοράλλια, σφουγγάρια, βασιλικά καβούρια και σπάνια είδη ψαριών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε ένα είδος καλαμαριού με την επιστημονική ονομασία Promachoteuthis, το οποίο βρέθηκε για πρώτη φορά ζωντανό μετά από αιώνες, καθώς και σε ένα χταπόδι Casper και δύο σπάνια είδη Bathyphysa, γνωστά ως «ιπτάμενα τέρατα σπαγγέτι».
Η ανακάλυψη αυτή είναι η τρίτη στη σειρά αποστολών που πραγματοποιείται στην περιοχή από το Ινστιτούτο Ωκεανών Schmidt, το Ocean Census και το Κέντρο Παράκτιας και Ωκεανικής Χαρτογράφησης στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χάμσαϊρ. Συνολικά, οι αποστολές αυτές έχουν οδηγήσει στην καταγραφή περισσότερων από 150 νέων θαλάσσιων ειδών, αυξάνοντας σημαντικά την γνωστή βιοποικιλότητα στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον Τόμερ Κέτερ, επικεφαλής επιστήμονα της αποστολής, τα ευρήματα αυτά ενδέχεται να γεφυρώσουν τα κενά στη γνώση μας για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και να συμβάλουν στη βελτίωση των πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος. Η Χιλή, άλλωστε, έχει θέσει ως στόχο τη δημιουργία νέων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, όπως το θαλάσσιο πάρκο Νάζκα-Ντεσβεντουράδας και το πάρκο Χουάν Φερνάντες, με στόχο την προστασία της μοναδικής βιοποικιλότητας της περιοχής.