Η τρύπα του όζοντος αναμένεται να έχει αποκατασταθεί μέχρι το 2040

Η τρύπα του όζοντος αναμένεται να έχει αποκατασταθεί μέχρι το 2040

Το προστατευτικό στρώμα όζοντος της Γης είναι σε καλό δρόμο για να ανακάμψει εντός 40 ετών και να γεμίσει την τρύπα του όζοντος που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980
tripa ozontos

Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, που εγκρίθηκε το 1987 και απαγόρευσε την παραγωγή και την κατανάλωση χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον φαίνεται πως τελικά έπιασε τόπο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος είναι αργή και θα διαρκέσει χρόνια. Εάν διατηρηθούν οι τρέχουσες πολιτικές από τα κράτη, το στρώμα του όζοντος θα ανακάμψει στα επίπεδα του 1980, πριν δηλαδή από την εμφάνιση της τρύπας του όζοντος, μέχρι το 2040 και θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα μέχρι το 2045 στην Αρκτική, αναφέρει η έκθεση. Επιπλέον, η Ανταρκτική θα μπορούσε να επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα μέχρι το 2066.

Επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες έχουν χαιρετίσει την παγκόσμια απαγόρευση των χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον ως ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά επιτεύγματα μέχρι σήμερα.

Σε δήλωσή του, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) Petteri Taalas δήλωσε: “Η μείωση των ουσιών που καταστρέφουν το όζον δημιουργεί θετικό προηγούμενο για τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Δείχνει τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει επειγόντως για να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα, να μειώσουμε τα αέρια του θερμοκηπίου και να περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας”.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές χλωροφθοράνθρακα-11 (CFC-11), ενός απαγορευμένου χημικού που χρησιμοποιείται σε ψυκτικά μέσα και μονωτικούς αφρούς, μειώνονται από το 2018 μετά από αρκετά χρόνια απροσδόκητης αύξησης. Η πλειονότητα αυτών των εκπομπών προήλθε από την Κίνα, σύμφωνα με την έκθεση.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι το χλώριο, μια χημική ουσία που καταστρέφει το όζον, έχει μειωθεί κατά 11,5% στη στρατόσφαιρα από την κορύφωσή του το 1993, ενώ το βρώμιο έχει μειωθεί κατά 14,5% από την κορύφωσή του το 1999.

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν επίσης ότι οι προσπάθειες τεχνητής ψύξης της Γης με την έγχυση αερολυμάτων στην ανώτερη ατμόσφαιρα για την ανάκλαση του ηλιακού φωτός θα μπορούσαν να αραιώσουν το στρώμα του όζοντος και προειδοποίησαν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για νέες τεχνολογίες όπως η γεωμηχανική.