Ανακαλύφθηκε Βόρειο Σέλας σε αστρικό σώμα χωρίς ηλιακή ακτινοβολία από το τηλεσκόπιο James Webb

Ανακαλύφθηκε Βόρειο Σέλας σε αστρικό σώμα χωρίς ηλιακή ακτινοβολία από το τηλεσκόπιο James Webb

Ανακάλυψη του φαινομένου βορείου σέλαους σε έναν καφέ νάνο χωρίς μητρικό άστρο, από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, ανοίγοντας νέα ερωτήματα στην αστρονομική έρευνα.
strange aurora

Είναι κοινή γνώση ότι το φαινόμενο του βόρειου σέλαος προκαλείται από σωματίδια φορτισμένα από τον ήλιο, τα οποία αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της γης για λίγα δευτερόλεπτα.

Ο καφές νάνος είναι ένας αστρικός σχηματισμός, μεγαλύτερος από έναν πλανήτη αλλά μικρότερος από έναν αστέρα, που αδυνατεί να προκαλέσει πυρηνική σύντηξη αλλά ακτινοβολεί λίγο μέσω της δικής του θερμότητας.

Πρόσφατα, αστρονόμοι ανακάλυψαν και παρακολούθησαν ένα φαινόμενο ανάλογο του βόρειου σέλαος σε έναν καφέ νάνο, μια αστρική σύνθεση που είναι μεγαλύτερη από τον Δία αλλά μικρότερη από έναν παραδοσιακό αστέρα.

Η NASA αναφέρει ότι αυτή η ανακάλυψη είναι εκπληκτική, καθώς ο καφές νάνος είναι ψυχρός και δεν διαθέτει μητρικό αστέρι, συνεπώς δεν υπάρχει φανερή πηγή ενέργειας για τη θέρμανση της ανώτερης ατμόσφαιράς του και την έκλαμψη του μεθανίου.

Για να λύσουν το μυστήριο της υπέρυθρης ακτινοβολίας από το μεθάνιο, οι επιστήμονες εστίασαν στο ηλιακό σύστημα. Σε πλανήτες όπως ο Δίας και ο Κρόνος, η εκπομπή μεθανίου αποτελεί ένα τυπικό χαρακτηριστικό, με τη θέρμανση της ανώτερης ατμόσφαιρας να συνδέεται με το φαινόμενο του σέλαος.

Στη Γη, τα υψηλής ενέργειας σωματίδια που προκαλούν το βόρειο σέλας κατευθύνονται προς τα κάτω στην ατμόσφαιρα κατά μήκος των γραμμών του μαγνητικού πεδίου κοντά στους πόλους της Γης, συγκρούονται με μόρια αερίου και δημιουργούν μια εντυπωσιακή φωτεινή κουρτίνα.

Ανάλογα φαινόμενα του σέλαος παρατηρούνται και στον Δία και τον Κρόνο, όπου υπάρχουν αλληλεπιδράσεις με τον ηλιακό άνεμο, καθώς και σέλαος που προκαλείται από ενεργά φεγγάρια όπως η Ιώ (Δίας) και ο Εγκέλαδος (Κρόνος).

Σύμφωνα με τη NASA, η απουσία αστρικών ανέμων που συμβάλλουν στη δημιουργία του σέλαος και προσφέρουν την απαιτούμενη ενέργεια για την απελευθέρωση του μεθανίου αποτελεί ένα “μυστήριο” για απομονωμένους καφέ νάνους όπως ο W1935.