Mar Galceran η πρώτη βουλευτής στην Ευρώπη με σύνδρομο Down

Mar Galceran η πρώτη βουλευτής στην Ευρώπη με σύνδρομο Down

Η Ισπανία σπάει το taboo των με αναπηρία με την εκλογή της πρώτης βουλευτού με σύνδρομο Down στην Ευρώπη, της έμπειρης πολιτικού Mar Galcerán
Mar Galcerán

Η Mar Galcerán πάλεψε για δεκαετίες για να διασφαλίσει ότι τα άτομα με νοητικές αναπηρίες να είναι μέρος της πολιτικής. Με τη σκληρή δουλειά της η Galcerán εξελέγη ως η πρώτη βουλευτής με σύνδρομο Down στην Ισπανία.

Η κοινωνία αρχίζει να βλέπει ότι τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν πολλά να προσφέρουν. Αλλά ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας

Mar Galcerán

Όταν η ίδια ήταν 18 ετών, εντάχθηκε στο συντηρητικό κόμμα PP λόγω της έλξης της προς την παράδοση. Με την πάροδο του χρόνου, ανέβηκε στις τάξεις του κόμματος και η αφοσίωσή της απέδωσε τον περασμένο Μάιο όταν και προστέθηκε ως η 20η υποψήφια στο ψηφοδέλτιο του PP για τις περιφερειακές εκλογές της Βαλένθια.

Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική διαταραχή που προκαλείται από ένα επιπλέον αντίγραφο του χρωμοσώματος 21, οδηγώντας πολλές φορές σε διακριτά φυσικά χαρακτηριστικά και αναπτυξιακές καθυστερήσεις

Η είδηση ότι η Galcerán απέκτησε μια έδρα στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Βαλένθια χαιρετίστηκε από τον αρχική του κόμματος, Carlos Mazón «Καλωσορίζουμε τη Μαρ», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «Σημαντικά νέα για την πολιτική, καταρρίπτοντας κοινωνικούς φραγμούς».

Το γεγονός της εκλογής της, κάνει την Galcerán το πιο επιτυχημένο άτομο με σύνδρομο Down που έχει αποφασίσει να ασχοληθεί με την πολιτική. Την πορεία της αυτή την εμπνεύστηκε από την Ángela Bachiller, η οποία το 2013 έγινε η πρώτη δημοτική σύμβουλος της Ισπανίας με σύνδρομο Down στην πόλη της Βαγιαδολίδ.

Η εκλογή αυτή όμως, δεν ήρθε χωρίς κόπο και δουλειά, είναι το αποτέλεσμα δεκαετιών που είχε αφιερώσει η ίδια στην προώθηση της θέσης των ατόμων με σύνδρομο Down στην Ισπανία. Για πάνω από 20 χρόνια, η Galcerán εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος στη Βαλένθια, συνεισφέροντας στην ηγεσία της Asindown, ενός οργανισμού της Βαλένθια που επικεντρώνεται στη βοήθεια οικογενειών με παιδιά που έχουν σύνδρομο Down.

Καθώς προσαρμόζεται στον νέο της ρόλο, περιέγραψε όλο αυτό το γεγονός ως μια τεράστια ευθύνη. «Θέλω να μάθω πώς να το κάνω καλά, για τους Βαλενθιάνους, και το πιο σημαντικό, για εμάς που έχουμε διαφορετικές ικανότητες».

Τελικά, ελπίζει πως η παρουσία της στο περιφερειακό κοινοβούλιο θα βοηθήσει στον τερματισμό πολλών προκαταλήψεων και στερεοτύπων που συνεχίζουν να υφίστανται στην κοινωνία, ειδικά όταν πρόκειται για άτομα με σύνδρομο Down.