Σπάνια νεολιθική ανακάλυψη στον βοτανικό κήπο δίπλα στη Λίμνη Πλαστήρα
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η τρίτη ανασκαφική περίοδος στη νεολιθική θέση «Βοτανικός Κήπος», που βρίσκεται στις δυτικές όχθες της Λίμνης Πλαστήρα. Σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων, η ανασκαφή αποκάλυψε μια σημαντική νεολιθική εγκατάσταση.
Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, σε βάθος περίπου ενός μέτρου από την επιφάνεια, εντοπίστηκε η κύρια επιφάνεια χρήσης του χώρου. Σύμφωνα με ραδιοχρονολογήσεις, αυτή χρονολογείται στη μετάβαση από το τέλος της Αρχαιότερης προς την αρχή της Μέσης Νεολιθικής περιόδου (5999-5845 π.Χ.).
Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την αυτονομία της θέσης, καθώς υπήρχε αφθονία πρώτων υλών όπως πηλός για την κατασκευή αγγείων και ποικιλία πυριτόλιθων. Εντοπίστηκαν επίσης πολλά τριπτά εργαλεία και μυλόλιθοι, κατασκευασμένοι από ψαμμίτη, ο οποίος απαντάται φυσικά στην περιοχή.
Ανακάλυψη κεραμικών κλιβάνων
Η κεραμική που βρέθηκε στη θέση είναι κυρίως μονόχρωμη και κατασκευασμένη επιτόπου. Μέχρι στιγμής έχουν αποκαλυφθεί δύο συγκροτήματα κεραμικών κλιβάνων, όπου κυρίως σφαιρικά αγγεία φαίνεται να βρίσκονται στη θέση όπτησής τους. Η παρουσία κεραμικών κλιβάνων σε τόσο πρώιμη περίοδο είναι σπάνια, και αυτή η ανακάλυψη καταδεικνύει την αυτονομία και πιθανόν τη μονιμότητα της εγκατάστασης.
Αναμένεται να εντοπιστούν και άλλοι κλίβανοι καθώς συνεχίζονται οι ανασκαφές, σύμφωνα με την ανάλυση της στρωματογραφίας του χώρου.
Στην ανασκαφή έχουν βρεθεί επίσης διάφορες «ιδιοκατασκευές» για καθημερινές χρήσεις, πιθανόν και ένας φούρνος. Ένα μεγάλο μέρος της περιοχής καλύπτεται από πυρακτωμένες επιχώσεις, οι οποίες περιβάλλονται από πλινθόκτιστο τοίχο, με εστίες, πασσαλότρυπες και άλλα σημαντικά κινητά ευρήματα.
Μεταξύ των κινητών ευρημάτων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποια ανθρωπόμορφα ειδώλια. Ένα από αυτά διατηρείται σε ύψος 10,5 εκ., και θεωρείται ότι το πλήρες ύψος του θα ξεπερνούσε τα 16-17 εκ. Άλλο αξιοσημείωτο εύρημα είναι ένα ακέραιο ομοίωμα κλιβάνου ή σπιτιού, ένα εξαιρετικά σπάνιο αντικείμενο.
Νέες προοπτικές για τη Νεολιθική έρευνα
Τα διακοσμητικά στοιχεία της κεραμικής, όπως τα κομβία, υποδεικνύουν πιθανές σχέσεις με άλλες νεολιθικές θέσεις της ίδιας περιόδου στον θεσσαλικό κάμπο. Οι ανακαλύψεις στον «Βοτανικό Κήπο» προσφέρουν νέες πληροφορίες για νεολιθικές εγκαταστάσεις σε ορεινές περιοχές, και διαφέρουν από τις πεδινές θέσεις, δίνοντας νέα προοπτική στη μελέτη της Νεολιθικής Εποχής στην Ελλάδα.
Ο χώρος αυτός αποτελεί μια μοναδική περίπτωση που προσφέρει πολλά για τη μελλοντική έρευνα, ανοίγοντας νέα πεδία στη μελέτη της Νεολιθικής περιόδου.