Το 2023 ήταν ένα έτος χωρίς αεροπορικά δυστυχήματα

Το 2023 ήταν ένα έτος χωρίς αεροπορικά δυστυχήματα

Τεράστια άλματα έχουν γίνει τα τελυταία χρόνια στην αεροπορική ασφάλεια με αποτέλεσμα το 2023 να ήταν ένα έτος χωρίς κανένα αεροπορικό δυστύχημα σε αεροπλάνα με κινητήρες turbofan
turbofan airplane

Η σύγχρονη αεροπορία έχει πραγματοποιήσει άλματα στον τομέα τις ασφάλειας αν σκεφτούμε οτι πρακτικά είναι κάτι τεράστια μεταλλικά πράματα γεμάτα εξαιρετικά εύφλεκτα υλικά.

Οι turbofan κινητήρες, θεωρούνται στάνταρ στη σύγχρονη εποχή της αεροπορίας και εταιρείες όπως η Boeing και Airbus παράγουν αεροσκάφη εξοπλισμένα με turbofan κινητήρες

Το 2023 σηματοδότησε ένα πρωτοφανές ορόσημο για την ασφάλεια των αερομεταφορών, καθώς ούτε ένα μεγάλο αεροσκάφος με κινητήρα turbofan δεν ενεπλάκη σε συντριβή παγκοσμίως. Το εντυπωσιακό αυτό ρεκόρ διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, παρά τις δεκάδες χιλιάδες πτήσεις που απογειώνονταν καθημερινά.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε πως υπήρξαν θανατηφόρα περιστατικά σε μικρότερα αεροσκάφη όπως η συντριβή του Embraer Legacy 600, στο οποίο επέβαινε ο Yevgeny Prigozhin, ο μισθοφόρος ηγέτης της ομάδας Wagner, και δύο συνεργάτες του, μετά την εξέγερσή τους κατά του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όμως παρά τη σκιά που έριξαν οι πολιτικές δολοφονίες, το συνολικό ρεκόρ ασφάλειας στους ουρανούς το 2023 ήταν ένα ιστορικό γεγονός.