Τα φασόλια θεωρούνται υπερτροφή και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης
Ίσως αποφεύγετε να καταναλώνετε φασόλια λόγω του φουσκώματος που προκαλούν σε ορισμένους ανθρώπους. Ωστόσο, αξίζει να τα εντάξετε στη διατροφή σας, αφού πρόκειται για μια εξαιρετική υπερτροφή. Όπως εξηγεί η κλινική διατροφολόγος Dr. Mopelola Adeyemo από το UCLA Health στο Λος Άντζελες, «Τα φασόλια είναι μια σπάνια κατηγορία τροφίμων που συνδυάζει πρωτεΐνη και σύνθετους υδατάνθρακες».
Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ινες και χαμηλή χοληστερόλη
Μισό φλιτζάνι φασόλια παρέχει περίπου 8 γραμμάρια φυτικών ινών, καλύπτοντας το 25% της ημερήσιας ανάγκης σε φυτικές ίνες, εξηγεί η Dr. Adeyemo. Η κατανάλωση φυτικών ινών από τα φασόλια βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης που απορροφάται κατά τη διάρκεια του γεύματος, μειώνοντας παράλληλα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Τα φασόλια είναι επίσης εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Μισό φλιτζάνι φασολιών προσφέρει 300-500 χιλιοστόγραμμα καλίου, ένα στοιχείο που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, τα φασόλια περιέχουν χαλκό, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β6, προσφέροντας στον οργανισμό βασικά θρεπτικά συστατικά για την ενέργεια και την υγεία.
Προστασία από διάφορες παθήσεις
Σύμφωνα με την ειδικό, οι φυτικές ίνες στα φασόλια παρέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως τη μείωση της χοληστερόλης, την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, την προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τη συμβολή στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Οι μελέτες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση φασολιών σχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος και μικρότερη περιφέρεια μέσης.
Πώς να περιορίσετε το φούσκωμα
Αν το φούσκωμα είναι αυτό που σας αποθαρρύνει, δοκιμάστε να μουλιάσετε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ. Επιπλέον, η προσθήκη βοτάνων όπως το κύμινο, ο κόλιανδρος, ο μάραθος ή το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αερίων και της δυσφορίας.