Μερικώς επιτυχημένη εκτόξευση δεύτερου πυραύλου Starship από την SpaceX

Μερικώς επιτυχημένη εκτόξευση δεύτερου πυραύλου Starship από την SpaceX

Η δεύτερη δοκιμαστική αποστολή του Starship της spaceX στέφθηκε με επιτυχία παρά την απώλεια επαφής με το σκάφος μετά από 10 λεπτά

Σήμερα, το αυτόνομο διαστημικό σκάφος Starship της SpaceX, το οποίο είναι σχεδιασμένο για τη μεταφορά ανθρώπων στο φεγγάρι με την αποστολή ΑΡΤΕΜΙΣ 3 το 2025, πραγματοποίησε τη δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση μετά τον Απρίλιο του 2023. Τότε πολλοί από τους προωθητήρες raptor είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα ο πύραυλος να αυτοκαταστροφεί ηθελημένα λίγα μόλις λεπτά από την απογείωσή του.

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε ο διαχωρίσμός των δύο μερών του πυραύλου, του Super Heavy δηλαδή το κάτω μέρος του πυραύλου με τους προωθητήρες και του Starship, το επάνω μέρος του πυραύλου. Η εκτόξευση έλαβε χώρα από την εγκατάσταση Starbase της SpaceX στην περιοχή Boca Chica του Τέξας, ως μέρος μιας διαστημικής αποστολής που θα διαρκούσε 90 λεπτά.

Ωστόσο, η SpaceX ανακοίνωσε την απώλεια της επικοινωνίας με το διαστημόπλοιο περίπου 10 λεπτά μετά την εκτόξευση. Ο Τζον Ινσπρουκερ, ο παρουσιαστής της ζωντανής μετάδοσης της SpaceX, ανέφερε ότι είναι πιθανό να χάθηκε το δεύτερο στάδιο του διαστημοπλοίου.

Για την ιστορία αυτός είναι μεγαλύτερος πύραυλος που έχει ποτέ εκτοξευθεί με το συνολικό του ύψος να είναι κοντά στα 120 μέτρα. Ενδεικτικά το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα είναι ο πύργος των Αθηνών με ύψος 103 μέτρα.