20 Ιανουαρίου: Παγκόσμια ημέρα πιγκουίνων

20 Ιανουαρίου: Παγκόσμια ημέρα πιγκουίνων

Ημέρα Ενημέρωσης για τους Πιγκουίνους στις 20 Ιανουαρίου με πληροφορίες που μπορεί να συμβάλουν στη διάσωση των όμορφων αυτών πτηνών
king penguins

Οι πληθυσμοί των πιγκουίνων αντιμετωπίζουν κρίσιμη απειλή εξαφάνισης λόγω της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων θαλάσσιων δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της υπεραλίευσης. Η Ημέρα Ενημέρωσης για τους Πιγκουίνους, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Ιανουαρίου, έχει ως στόχο να επιστήσει την προσοχή στα ζητήματα αυτά.

Η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας προκαλεί το λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής, επηρεάζοντας τους πληθυσμούς των πιγκουίνων. Η αλλαγή αυτή επηρεάζει την αναπαραγωγή τους, καθώς η ποιότητα των αυγών μειώνεται και η πιθανότητα εκκόλαψης υγιών νεοσσών μειώνεται.

Παρόμοιο άρθρο: Ξέρεις που ζουν οι πολικές αρκούδες και οι πιγκουίνοι;

Επιπλέον, οι ανθρώπινες δραστηριότητες στους ωκεανούς εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους για τα πτηνά αυτά. Οι πιγκουίνοι, οι οποίοι τρέφονται κυρίως με μικρά ψάρια, αγωνίζονται να βρουν επαρκή τροφή λόγω της υπεραλίευσης από τον άνθρωπο. Επιπλέον, συχνά αντιμετωπίζουν κινδύνους όπως τα δίχτυα αλιείας, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς, ενώ η ρύπανση των ωκεανών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοκηλίδων, θέτει περαιτέρω σε κίνδυνο την υγεία τους.

Οι πιγκουίνοι έχουν μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά που βοηθούν την υποβρύχια επιβίωσή τους. Τα πυκνά τους οστά και τα φτερά τους σε σχήμα κουπιού τους επιτρέπουν να καταδύονται και να πλοηγούνται μέσα στο νερό αβίαστα. Είναι ενδιαφέρον ότι οι πιγκουίνοι είναι μονογαμικοί, αν και περίπου το 70% των ζευγαριών που ζευγαρώνουν τελικά χωρίζουν.

Ο πιγκουίνος Gentoo, το ταχύτερο είδους πιγκουίνου, μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 36 χιλιόμετρα την ώρα κάτω από το νερό, ξεπερνώντας ακόμη και τους ανθρώπους κολυμβητές ολυμπιακού επιπέδου.