Σημαντική μείωση στην αποψίλωση του Αμαζονίου στη Βραζιλία

Σημαντική μείωση στην αποψίλωση του Αμαζονίου στη Βραζιλία

Η Βραζιλία σημειώνει εντυπωσιακή πρόοδο στην προστασία του Αμαζονίου με τον χαμηλότερο ρυθμό αποψίλωσης εδώ και οκτώ χρόνια
amazon deforest

Η Βραζιλία κατέγραψε σημαντική μείωση της αποψίλωσης των τροπικών δασών του Αμαζονίου, πάνω από 50%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυτό σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο αποψίλωσης τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση του προέδρου Luiz Inácio Lula da Silva, η στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28, να εξαλειφθεί η παράνομη αποψίλωση των δασών έως το 2030. Ο Lula, ο οποίος έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διατήρηση του περιβάλλοντος, έρχεται σε έντονη αντίθεση με τον προκάτοχό του, Jair Bolsonaro, υπό τη διοίκηση του οποίου τα ποσοστά αποψίλωσης των δασών αυξήθηκαν σημαντικά. Ο πρόεδρος τόνισε την αφοσίωση της Βραζιλίας να δίνει το παράδειγμα, υπογραμμίζοντας τους φιλόδοξους στόχους της χώρας για το κλίμα και τη σημαντική μείωση της αποψίλωσης του Αμαζονίου.

Το INPE είναι η υπηρεσία διαστημικών ερευνών της Βραζιλίας. Ένας από τους κύριους ρόλους της είναι η παρακολούθηση της αποψίλωσης του Αμαζονίου μέσω δορυφορικών δεδομένων.

Τα στοιχεία του INPE δείχνουν ότι κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2023, η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο μειώθηκε κατά 50,5% σε 4.977 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2018. Παρά τη θετική αυτή τάση, η περιοχή του Αμαζονίου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας σοβαρής ξηρασίας που οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μπορεί να συνεχιστεί έως το 2026.

Συνήθως, η αποψίλωση των δασών και οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο αυξάνονται από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, συμπίπτοντας με τον ξηρότερο καιρό. Ωστόσο, η τρέχουσα περίοδος βροχών συνέβαλε στην πρόσφατη μείωση των ποσοστών αποψίλωσης.