Συμφωνία Αυστραλίας – Τουβάλου για Κλιματική Μετανάστευση

Συμφωνία Αυστραλίας – Τουβάλου για Κλιματική Μετανάστευση

Η Αυστραλία προσφέρει «ειδικά» δικαιώματα στους κατοίκους του Τουβάλου, ενός νησιωτικού κράτους στον Ειρηνικό Ωκεανό που δέχεται έντονα τις συνέπειες της ανόδου της στάθμης της θάλασσας (εκτιμάται οτι μέχρι το 2050 η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει κατα 20 εκατοστά), για να εγκατασταθούν και να εργαστούν στη χώρα. Αυτό ανακοινώθηκε από τον Αυστραλό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζι και τον ομόλογό του από το Τουβάλου, Καουσέα Νατάνο, τονίζοντας την ανάγκη για επιλογές μετανάστευσης λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η συμφωνία εξασφαλίζει αυτά τα δικαιώματα για τους κατοίκους του Τουβάλου που μεταβαίνουν στην Αυστραλία και περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την ασφάλεια του Τουβάλου σε περιπτώσεις εισβολής ή φυσικών καταστροφών.

Το Τουβάλου, με τους περίπου 11.000 κατοίκους του τα 3 κυρίως νησιά και τις 6 ατόλες, αντιμετωπίζει άμεση απειλή από την κλιματική αλλαγή. Ήδη δύο ατόλες είναι ήδη σχεδόν βυθισμένες και οι προβλέψεις δείχνουν ότι σε 80 χρόνια το Τουβάλου δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμο.

Η συμφωνία αποτελεί επίσης στρατηγική νίκη για την Αυστραλία, η οποία επιδιώκει να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στον Ειρηνικό, καθώς τα νησιά Κιριμπάτι και οι νήσοι του Σολομώντα έχουν ήδη στραφεί προς το Πεκίνο ενώ το Τουβάλου συνεχίζει να υποστηρίζει τις θέσεις της Ταϊβάν.