Επιστήμονες της NASA κατάφεραν τελικά και άνοιξαν το δείγμα από τον αστεροειδή Bennu

Επιστήμονες της NASA κατάφεραν τελικά και άνοιξαν το δείγμα από τον αστεροειδή Bennu

Επιστήμονες της NASA ανοίγουν το κάνιστρο με δείγματα από τον Bennu, αποκαλύπτοντας πλούσια στοιχεία για το αρχαίο διάστημα
bennu sample open

Στο Κέντρο Διαστήματος Johnson της NASA στο Houston, η ομάδα που ήταν υπεύθυνη για το άνοιγμα του κάνιστρου με τα δείγματα από τον αστεροειδή, κατάφερε τελικά να το ανοίξει. Παρά τις δυσκολίες για αρκετές εβδομάδες, το καπάκι τελικά άνοιξε και η NASA κατέγραψε την πρώτη φωτογραφία του δείγματος, που συλλέχθηκε από τον αστεροειδή Bennu μέσω της αποστολής OSIRIS-REx.

Το δείγμα αποκαλύπτει μικρά κομμάτια από πέτρες και σωματίδια σκόνης, με ιστορική και επιστημονική σημασία, καθώς ο αστεροειδής Bennu θεωρείται χρονοκάψουλα της πρώιμης φάσης του ηλιακού συστήματος. Το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx συνέλλεξε το δείγμα τον Οκτώβριο του 2020 και ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής, οπού τον Νοέμβριο του 2023 επέστρεψε στη γη.

Μετά από πάνω από τρία χρόνια στον OSIRIS-REx, το δείγμα μεταφέρθηκε με ασφάλεια για ανάλυση. Η ομάδα της NASA θα μελετήσει το δείγμα για τα επόμενα δύο χρόνια, με ένα μέρος του να διανέμεται σε επιστήμονες σε διάφορα πανεπιστημιακά ερευνητικά ιδρύματα, ενώ ένα άλλο μέρος θα διατηρηθεί για μελλοντική μελέτη από τις επόμενες γενιές επιστημόνων.