Ένας μικρός αστεροειδής έπεσε στην ατμόσφαιρα πάνω από τη Γερμανία

Ένας μικρός αστεροειδής έπεσε στην ατμόσφαιρα πάνω από τη Γερμανία

Ένας μικρός αστεροειδής, με διάμετρο περίπου 1 μέτρου, εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης και κάηκε πάνω από τη Γερμανία στις 21 Ιανουαρίου 2024.
meteor germany

Στις 21 Ιανουαρίου 2024, ένας μικροσκοπικός αστεροειδής, διαμέτρου περίπου 1 μέτρου, εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης και “έπεσε” πάνω από τη Γερμανία, δυτικά του Βερολίνου. Το περιστατικό, που είχε προβλεφθεί με ακρίβεια από τη NASA 90 λεπτά πριν από την εκδήλωσή του, ήταν ακίνδυνο για τους κατοίκους λόγω του μικρού μεγέθους του αστεροειδούς. Ωστόσο, το συμβάν ενδέχεται να διασκόρπισε μικροσκοπικούς μετεωρίτες στην περιοχή.

Μετά την είσοδο του αστεροειδούς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με βίντεο που καταγράφουν το ουράνιο θέαμα πάνω από τον γερμανικό ουρανό.

Η ανακάλυψη του αστεροειδούς, ο οποίος είναι πλέον γνωστός ως 2024 BX1, αλλά αρχικά ονομαζόταν Sar2736, μπορεί να πιστωθεί στον Krisztián Sárneczky, έναν κυνηγό αστεροειδών από τη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Ο Sárneczky, γνωστός για την ικανότητά του να εντοπίζει την τελευταία στιγμή, έχει εντοπίσει στο παρελθόν παρόμοια αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου ενός αστεροειδούς πάνω από τη Γαλλία το 2023 και ενός άλλου πάνω από τον Αρκτικό Ωκεανό το 2022. Αυτή η πρόσφατη ανακάλυψη σηματοδοτεί μόλις την όγδοη φορά που ένας αστεροειδής εντοπίζεται πριν από τη σύγκρουσή του με τη Γη.