Η ανταπόκριση των γυναικών σε ρομαντικά ερεθίσματα ενισχύεται όταν έχουν γεμάτο στομάχι

Η ανταπόκριση των γυναικών σε ρομαντικά ερεθίσματα ενισχύεται όταν έχουν γεμάτο στομάχι

Μελέτη αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες μπορεί να ανταποκρίνονται έντονα στα ρομαντικά ερεθίσματα όταν δεν πεινούν
man feeding woman

Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2015, οι ερευνητές αποκάλυψαν ενδιαφέροντα ευρήματα σχετικά με την ανταπόκριση των γυναικών σε ρομαντικά ερεθίσματα όταν είναι χορτάτες. Με επικεφαλής την Alice Ely, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα πλέον στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, η μελέτη διερεύνησε αρχικά πώς η πείνα και το ιστορικό δίαιτας επηρεάζουν τις εγκεφαλικές αντιδράσεις των γυναικών σε εικόνες λιπαρών τροφών. Βασιζόμενη σε αυτό, η ομάδα της Ely ξεκίνησε να προσδιορίσει αν η κατάσταση πείνας μιας γυναίκας μπορεί να επηρεάσει αντίστοιχα και την αντίδρασή της σε ρομαντικές εικόνες.

Το fMRI είναι μια εικονογραφική τεχνική που διερευνά την εγκεφαλική δραστηριότητα, μετρώντας αλλαγές στη ροή του αίματος.

Στη μελέτη συμμετείχαν 20 νεαρές γυναίκες φυσιολογικού βάρους, οι οποίες χωρίστηκαν εξίσου σε εκείνες που είχαν επιχειρήσει να χάσουν βάρος τουλάχιστον δύο φορές και σε εκείνες που δεν είχαν κάνει ποτέ δίαιτα. Μετά από οκτάωρη νηστεία, οι συμμετέχουσες αυτές, που αισθάνονταν πεινασμένες, είδαν αρχικά μια σειρά ρομαντικών και ουδέτερων εικόνων, ενώ υποβλήθηκαν σε σαρώσεις fMRI. Οι αρχικές σαρώσεις έδειξαν συγκρίσιμα επίπεδα ενεργοποίησης του εγκεφάλου και στις δύο ομάδες. Στη συνέχεια, οι γυναίκες κατανάλωσαν ένα ποτό υποκατάστασης γεύματος που αντιστοιχούσε σε 500 θερμίδες και επανέλαβαν τη σάρωση ενώ έβλεπαν τις ίδιες εικόνες με γεμάτο στομάχι. Αυτή τη φορά, παρατηρήθηκε αυξημένη ανταπόκριση στα ρομαντικά συνθήματα.

Ένα ιδιαίτερα αξιοσημείωτο εύρημα ήταν η εντονότερη ανταπόκριση μετά το γεύμα στα ρομαντικά ερεθίσματα μεταξύ των γυναικών με ιστορικό δίαιτας. Αυτό παραλληλίζεται με άλλες μελέτες που δείχνουν ότι, ακόμη και μετά την κατανάλωση επαρκούς τροφής, παρουσιάζουν έντονες εγκεφαλικές αντιδράσεις στο ενδεχόμενο φαγητού. Η Ely ερμηνεύει αυτό ως ένδειξη μιας ευρύτερης, αυξημένης ανταπόκρισης σε διάφορες ανταμοιβές πέραν του φαγητού.

Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε πως το δείγμα είναι αρκετά μικρό και δεν μπορούν να βγούν και τα πιο ασφαλή συμπεράσματα. Το σίγουρο είναι πως ακόμα κι αυτά τα λίγα αποτελέσματα είναι ενδιαφέρονται και ρίχνουν φως στην περίπλοκη σχέση μεταξύ πείνας, διάθεσης και ανταπόκρισης σε ρομαντικά ερεθίσματα.