Νέα μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες, αυξήσεις επιδομάτων και αφορολόγητου

Νέα μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες, αυξήσεις επιδομάτων και αφορολόγητου

Νέα οικονομικά κίνητρα και κοινωνικές προτάσεις από την κυβέρνηση για τη στήριξη των νέων οικογενειών για την αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης
Νέα μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες

Οι Υπουργοί Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσαν νέα μέτρα για τη στήριξη των νέων οικογενειών, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα. Η κα Ζαχαράκη τόνισε τη σημασία της δημιουργίας ασφάλειας για νέα ζευγάρια και παιδιά. Το επίδομα γέννησης αυξάνεται μόνιμα, φτάνοντας τα 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί, 2.800 για το δεύτερο, 3.000 για το τρίτο, και 3.500 για το τέταρτο και κάθε επόμενο παιδί. Η καταβολή θα γίνει αναδρομικά και σε δύο δόσεις.

Ο κος Χατζηδάκης ανακοίνωσε έξι επιπλέον μέτρα στήριξης, με συνολικό προϋπολογισμό 441 εκατ. ευρώ. Τα μέτρα περιλαμβάνουν αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες με παιδιά, αύξηση επιδόματος μητρότητας για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, προσαύξηση εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης, κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος για πολύτεκνους, αναμόρφωση του μισθολογίου του δημόσιου τομέα, και πλαφόν κέρδους για το βρεφικό γάλα.

Η κυβέρνηση επίσης προωθεί προγράμματα κατοικίας και ανακαίνισης με στόχο την αύξηση της προσαύξησης ανά παιδί στις 5.000 ευρώ για το επίδομα θέρμανσης και τη δημιουργία ειδικού, χαμηλού τιμολογίου ρεύματος για πολύτεκνους.

Τονίζεται το ανησυχητικό δεδομένο πως ο πληθυσμός της χώρας έχει μειωθεί κατα 6% από το 2011, με προβλέψεις για περαιτέρω μείωση στο μέλλον και η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις σε αυτό το σημαντικό ζήτημα.