H Rayyanah Barnawi είναι η πρώτη γυναίκα από τον αραβικό κόσμο που βρέθηκε στο διάστημα

H Rayyanah Barnawi είναι η πρώτη γυναίκα από τον αραβικό κόσμο που βρέθηκε στο διάστημα

Γκρεμίζοντας πολλά στερεότυπα η Rayyanah Barnawi είναι πηγή έμπνευσης για πολλές γυναίκες του αραβικού κόσμου καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα από την ανατολή που βρέθηκε στο διάστημα
Rayyanah Barnawi

Σε ένα επίτευγμα ορόσημο, η Rayyanah Barnawi από τη Σαουδική Αραβία, ερευνήτρια βιοϊατρικής, έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα από τον αραβικό κόσμο που βρέθηκε στο διάστημα. Η αποστολή της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) τον Μάιο του 2023, στο πλαίσιο της αποστολής Axiom Mission 2, αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για τη Σαουδική Αραβία αλλά και για όλο τον αραβικό κόσμο γενικότερα.

H Τζέντα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σαουδικής Αραβίας, μετά την πρωτεύουσα Ριάντ.

Γεννήθηκε στην Τζέντα το 1988, και αφιερώθηκε στην επιστήμη οπού και ακολούθησε καρριέρα στη βιοϊατρική έρευνα. Η επιλογή της από τη Σαουδαραβική Διαστημική Επιτροπή ως ειδικού αποστολής τον Φεβρουάριο του 2023 έθεσε τις βάσεις για αυτό το ιστορικό ταξίδι. Κατά τη διάρκεια της 10ήμερης αποστολής της, η Barnawi διεξήγαγε κρίσιμη έρευνα σχετικά με τα βλαστοκύτταρα και τον καρκίνο του μαστού, μελετώντας παράλληλα τις τεράστιες δυνατότητες των διαστημικών αποστολών για την προώθηση της ιατρικής επιστήμης.

Το επίτευγμά της έχει απήχηση πολύ πέρα από τα επιστημονικά επιτεύγματα. Είναι μια ιστορία γκρεμίσματος στερεοτύπων και υπέρβασης των φραγμών σε μια περιοχή όπου ο ρόλος της γυναικας είναι αρκετά υποβαθμισμένος.