Review: Είδαμε την παράσταση ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ στη Θεατρική Σκηνή Αντωνίου

Review: Είδαμε την παράσταση ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ στη Θεατρική Σκηνή Αντωνίου

Η παράσταση φέρνει στο φως την περίπλοκη και συχνά αόρατη πραγματικότητα της εξάρτησης μέσα από τις ζωές τεσσάρων ανθρώπων που βρέθηκαν δίπλα στον αγώνα του αόρατου πρωταγωνιστή
Παράσταση ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ

Η θεατρική διασκευή του βιβλίου της Μαρίας Μαυρικάκη, “Εξαρτάται: μια ιστορία ζωής δίπλα στην εξάρτηση”, από την Θεατρική Σκηνή Αντώνη Αντωνίου, φέρνει στο φως την περίπλοκη και συχνά αόρατη πραγματικότητα της εξάρτησης. Μέσα από τις ζωές τεσσάρων ανθρώπων που περιστρέφονται γύρω από τον πρωταγωνιστή που δεν υπάρχει πλέον, τον Άκη, αποκαλύπτεται η πολυδιάστατη φύση αυτής της ανθρώπινης συνεχούς πάλης.

Ο Άκης, ένας χαρακτήρας που αν και δεν ζει πλέον, παραμένει έντονα παρών μέσα από τις αναμνήσεις και τις μαρτυρίες των ανθρώπων που τον αγάπησαν και νοιάστηκαν για αυτόν, ίσως παραπάνω από ότι ο ίδιος για τον εαυτό του. Η αδελφή του, η πρώτη του αγάπη, ο κολλητός του και ο φίλος του από τον στρατό που ήταν πάντα δίπλα του όποτε τον χρειάστηκε, αναπαριστούν διαφορετικές πτυχές της ζωής του Άκη, μιλώντας για τρυφερές στιγμές, αλλά και για αναμνήσεις γεμάτες πόνο και απόγνωση.

Η ιστορία του Άκη δεν ακολουθεί τα συνηθισμένα στερεότυπα της εξάρτησης. Ανατρέποντας τις προκαταλήψεις, ο Άκης προέρχεται από μια συνηθισμένη οικογένεια και είχε μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία.

Στο βιβλίο αλλά και στην παράσταση πλανάται ένα καίριο ερώτημα

τι είναι αυτό που οδηγεί έναν άνθρωπο στην εξάρτηση, όταν τα εξωτερικά στοιχεία της ζωής του και ο περίγυρος φαίνονται άψογα;

Η παράσταση αναλύει τις επιπτώσεις της εξάρτησης στον ατομικό και συλλογικό ψυχισμό, μελετώντας την εσωτερική μάχη του ατόμου, αλλά κυρίως τον αντίκτυπο στον περίγυρό του. Η παράσταση αποτυπώνει με γλαφυρότητα την αγωνία και την απελπισία των οικείων του Άκη, που παρά τις προσπάθειες, δεν καταφέρνουν να τον βοηθήσουν να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της εξάρτησης – απεξάρτησης.

Μέσα από έντονες ερμηνείες και απλή αλλά μαεστρική σκηνοθεσία, η παράσταση επιδιώκει να μεταφέρει ωμά στο κοινό, την πραγματικότητα της εξάρτησης, όχι μόνο ως προσωπική δοκιμασία, αλλά και ως κοινωνικό ζήτημα. Η Μαρία Μαυρικάκη, μέσω του βιβλίου της, και ο Αντώνης Αντωνίου, μέσω της θεατρικής προσέγγισης, αποκαλύπτουν τις πολλαπλές πτυχές της εξάρτησης, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν τη σημασία της ανθρώπινης επαφής και κατανόησης.

Μία πολύ ιδιαίτερη παράσταση, συνεχόμενη για 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα κάτι που βοηθάει να ζήσει αδιάκοπα όλη την εμπειρία ο θεατής, που θα αγγίξει βαθειά όσους επιλέξουν να την παρακολουθήσουν είτε έχουν ή όχι εμπειρίες γύρω από εξαρτημένα άτομα. Εξαιρετική σκηνοθεσία και διαφορετική προοπτική, αφού στη σκηνή βρίσκονται συνεχώς και οι 4 ηθοποιοί αλλά σε κανένα σημείο της παράστασης δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, καθώς το έργο αποτελείται από συνεχείς μονόλογους.

Εξαιρετικοί και οι 4 ηθοποιοί, με τον Αντώνη Αντωνίου (ο φίλος του Άκη) να τραβάει αρχικά τα βλέμματα επάνω του καθώς η ερμηνεία του πάνω στη σκηνή αλλά και το παρουσιαστικό του είναι ακριβώς αυτό που περιμένει ο θεατής καθ’όλη τη διάρκεια του έργου. Η Νατάσα Ασίκη ως αδερφή του Άκη αναλύει την οπτική της οικογένειας ενώ η Ειρήνη Κονίδου ως το πρώτο του αίσθημα με την ανιδιοτελή αγάπη της βασανίζεται για μια ζωή. Ο Τάκης Βαμβακίδης ως φίλος του από το στρατό είναι ο βράχος που ήξερε πως είναι πάντα δίπλα του σε κάθε δυσκολία, ενώ σκηνοθετικά με μαεστρία αλαφραίνει το κλίμα της παράστασης εκεί που χρειάζεται.

Στο τέλος της παράστασης, ο Αντώνης Αντωνίου δημιουργεί μια γέφυρα επικοινωνίας με το κοινό, ανοίγοντας τον διάλογο για τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που επιφέρει η εξάρτηση, τόσο στον εξαρτημένο όσο και στο περιβάλλον του. Η παρουσία ανθρώπων που έχουν αντιμετωπίσει την εξάρτηση είτε άμεσα είτε έμμεσα, ενισχύει τη δύναμη του μηνύματος, καθιστώντας την παράσταση μία αφορμή για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με αγνώστους.

Η παράσταση παίζεται στο Θέατρική Σκηνή Αντωνίου ενώ εισιτήρια μπορείτε να κλείσετε μέσω ticketmasters.gr.

Παραστάσεις: Πέμ.-Σάβ. 9 μ.μ., Κυρ. 8 μ.μ., Τετ. 7.30 μ.μ. Τιμές: € 15, 10.