Βρέθηκε χαμένος πίνακας του Κλιμτ μετά από δεκαετίες

Βρέθηκε χαμένος πίνακας του Κλιμτ μετά από δεκαετίες

Χαμένος πίνακας επί δεκαετίες, του Gustav Klimt βρέθηκε σε ιδιωτική συλλογή και πρόκειται να πουληθεί στις 24 Απριλίου 2024
Portrait of Mademoiselle Lieser

Ένας χαμένος πίνακας του Gustav Klimt, βρέθηκε μετά από χρόνια που θεωρούνταν χαμένος. Το έργο του 1917, «Portrait of Mademoiselle Lieser», φιλοτεχνήθηκε για μία πλούσια εβραϊκή οικογένεια (μόλις 1 χρόνο πριν τον θάνατο του Klimt) της οποίας ο τελευταίος νόμιμος ιδιοκτήτης πέθανε το 1943 ενώ η τελευταία εμφάνισή του πίνακα ήταν μέσα από μία ασπρόμαυρη φωτογραφία μίας έκθεσης το 1925.

Το έργο ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε ιδιωτική συλλογή στην Αυστρία και πρόκειται να πωληθεί σε δημοπρασία στις 24 Απριλίου. Μετά από δεκαετίες, ο πίνακας βρέθηκε στα χέρια των σημερινών κατόχων, οι οποίοι τον κληρονόμησαν από συγγενείς της δεκαετίας του 1960.

Ο Ernst Ploil του οίκου δημοπρασιών Kinsky επισημαίνει το μυστήριο γύρω από την ιστορία του πίνακα. Η Henriette Lieser, σημαντική μορφή της βιεννέζικης αβάν-γκαρντ σκηνής, παρέμεινε στη Βιέννη κατά τη ναζιστική επέλαση, αλλά σκοτώθηκε το 1943 στο Άουσβιτς.

Το εκπληκτικό με αυτόν τον πίνακα είναι οτι είναι σε εξαιρετική κατάσταση ενώ στο πίσω μέρος του είναι άθικτος και δε φαίνεται να έπεσε ποτέ στα χέρια των Ναζί καθώς δεν υπάρχουν τα χαρακτηριστικά αυτοκόλλητα της Γκεστάπο.

Για να αποφευχθεί μελλοντική νομική διαμάχη, οι απόγονοι της οικογένειας Lieser και οι σημερινοί ιδιοκτήτες υπέγραψαν συμβόλαιο βάσει των συμφωνιών της Ουάσινγκτον του 1998. Ο πίνακας αναμένεται να πουληθεί κάπου μεταξύ 30 και 50 εκατομμύρια ευρώ στη δημοπρασία. Πριν την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, ο πίνακας θα εκτεθεί στην Ελβετία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και στο Hong Kong.

Portrait of Mademoiselle Lieser ολόκληρος πίνακας