Τελικά μετά από 3 χρόνια το ταξίδι του ελικοπτέρου Ingenuity της NASA στον Άρη έφτασε στο τέλος του

Τελικά μετά από 3 χρόνια το ταξίδι του ελικοπτέρου Ingenuity της NASA στον Άρη έφτασε στο τέλος του

Το ελικόπτερο Ingenuity της NASA ολοκληρώνει την αποστολή του στον Άρη, ξεπερνώντας κατα πολύ τα όρια της ανθρώπινης εξερεύνησης
Τέλος εποχής για το ingenuity

Παρότι πριν λίγες ημέρες αποκαταστάθηκε ξανά η επικοινωνία του ingenuity με τη Γη, τελικά τα δεδομένα έδειξαν πως το ελικόπτερο που βρίσκεται στην Άρη υπέστει ζημιά που δε μπορεί να διορθωθεί και δε θα ξαναπετάξει.

Το ελικόπτερο Ingenuity της NASA, το οποίο έγραψε ιστορία στον Άρη, έχει πλέον ολοκληρώσει την αποστολή του, ξεπερνώντας τις αρχικές προσδοκίες και εκτελώντας πολλαπλάσιες πτήσεις από ότι ήταν προγραμματισμένο. Παρόλο που το ελικόπτερο παραμένει στην επιφάνεια του Άρη και συνεχίζει να επικοινωνεί με τη Γη, η ανάλυση των εικόνων από την πτήση της 18ης Ιανουαρίου, που λήφθηκαν αυτή την εβδομάδα, δείχνει ότι ένα ή περισσότερα από τα πτερύγια του κεντρικού έλικα υπέστησαν ζημιά κατά την προσγείωση, καθιστώντας το ανίκανο για περαιτέρω πτήση.

Η αποστολή του Ingenuity είχε αρχικά σχεδιαστεί ως μια δοκιμαστική τεχνολογική επίδειξη για να πραγματοποιήσει μέχρι πέντε πειραματικές πτήσεις εντός 30 ημερών. Ωστόσο, το πρώτο ιπτάμενο όχημα σε άλλον πλανήτη, πέταξε στην ατμόσφαιρα του Άρη για σχεδόν τρία χρόνια, εκτελώντας 72 πτήσεις, πετώντας πάνω από 14 φορές περισσότερο από το αρχικά προγραμματισμένο και συγκεντρώνοντας πάνω από δύο ώρες συνολικού χρόνου πτήσης.

Το ingenuity είναι χαρακτηρηστικό παράδειγμα της ικανότητας και της επιμονής του ανθρώπου και του τι μπορεί να επιτύχει, αν αναλογιστεί κανείς οτι η πρώτη πτήση από τους αδερφούς Wright έγινε μόλις πριν 121 χρόνια και διήρκησε 12 δευτερόλεπτα

Με ένα σύντομο βίντεο, ο επικεφαλής της NASA, Bill Nelson, δήλωσε: «Το ιστορικό ταξίδι του Ingenuity, του πρώτου αεροσκάφους σε άλλο πλανήτη, έφτασε στο τέλος του. Αυτό το εκπληκτικό ελικόπτερο πέταξε ψηλότερα και πιο μακριά από ό,τι φανταζόμασταν ποτέ και βοήθησε τη NASA να πραγματοποιήσει αυτό που κάνει καλύτερα – να κάνει το αδύνατο, δυνατό. Μέσω αποστολών όπως το Ingenuity, η NASA προετοιμάζει τον δρόμο για μελλοντικές πτήσεις στο ηλιακό μας σύστημα αλλά και για μία πιο έξυπνη, ασφαλέστερη ανθρώπινη εξερεύνηση στον Άρη και πέρα από αυτόν».