Μια άγνωστη φυλή έζησε στη Σαχάρα πριν από 14.000 χρόνια

Η Σαχάρα, που σήμερα είναι μία από τις πιο άνυδρες και αφιλόξενες περιοχές του πλανήτη, δεν ήταν πάντα έτσι. Πριν από περίπου 14.000 χρόνια, η σημερινή έρημος ήταν μια καταπράσινη σαβάνα γεμάτη ζωή και νερά, γνωστή ως «Πράσινη Σαχάρα».
Μια εκπληκτική ανακάλυψη στη Λιβύη
Επιστήμονες ανέλυσαν DNA από δύο μουμιοποιημένα σώματα γυναικών που βρέθηκαν σε σπήλαιο στην περιοχή Τακαρκόρι της νοτιοδυτικής Λιβύης. Οι σοροί ήταν φυσικά μουμιοποιημένες και είναι τα παλαιότερα γνωστά μουμιοποιημένα σώματα που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ.
Η περιοχή, που σήμερα είναι ξηρή και αφιλόξενη, τότε φιλοξενούσε μια λίμνη και πλούσια βλάστηση. Οι γυναίκες αυτές ανήκαν σε μια άγνωστη φυλή που ζούσε απομονωμένη για χιλιάδες χρόνια.

Ένα μοναδικό γονιδιακό αποτύπωμα
Η γενετική ανάλυση αποκάλυψε πως οι άνθρωποι του Τακαρκόρι δεν είχαν καμία σημαντική γενετική επιρροή από άλλες ομάδες της υποσαχάριας Αφρικής ή της Ευρασίας. Αν και ασκούσαν την κτηνοτροφία – μια τεχνολογία που θεωρείται πως προήλθε από άλλες περιοχές – παρέμειναν απομονωμένοι.
Τα ευρήματα περιλάμβαναν λίθινα και ξύλινα εργαλεία, κεραμικά, πλεκτά καλάθια και ειδώλια, μαρτυρώντας έναν ανεπτυγμένο πολιτισμό.
Ρίζες 50.000 ετών
Οι πρόγονοι αυτής της φυλής διαχωρίστηκαν από τους άλλους αφρικανικούς πληθυσμούς πριν από περίπου 50.000 χρόνια. Παρά την παγκόσμια εξάπλωση του Homo sapiens και τις διασταυρώσεις με Νεάντερταλ, οι άνθρωποι της Πράσινης Σαχάρας είχαν ελάχιστες επαφές με τον υπόλοιπο κόσμο.
Ένα μυστήριο που ζει ακόμα
Όταν τελείωσε η Αφρικανική Υγρή Περίοδος, γύρω στο 3.000 π.Χ., η Σαχάρα έγινε και πάλι έρημος και η άγνωστη αυτή φυλή εξαφανίστηκε. Όμως, η γενετική τους κληρονομιά επιβιώνει ακόμα σε ομάδες της Βόρειας Αφρικής και προσφέρει νέα στοιχεία για τη βαθιά ανθρώπινη ιστορία της περιοχής.