Η Πορτογαλία παρήγαγε ρεύμα αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές για 6 σερί ημέρες

Η Πορτογαλία παρήγαγε ρεύμα αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές για 6 σερί ημέρες

Από τις 31 Οκτωβρίου 2023 ώς και τις 6 Νοεμβρίου η Πορτογαλία κατάφερε να παράξει ρεύμα αποκλειστικά και μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας


Η Πορτογαλία κατάφερε να ηλεκτροδοτήσει όλη τη χώρα μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για έξι συνεχόμενες ημέρες, από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα προς την ενεργειακή ανεξαρτησία από τα ορυκτά καύσιμα. Η χώρα, με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, ικανοποίησε τις ανάγκες των καταναλωτών της χρησιμοποιώντας αιολική, υδροηλεκτρική και ηλιακή ενέργεια.

Καθώς η Πορτογαλία δε διαθέτει πυρηνικά εργοστάσια έχει ρίξει όλο το βάρος της παραγωγής ενέργειας στις ανανεώσιμες πηγές. Έχοντας σταματήσει η λειτουργία και του τελευταίου εργοστασίου άνθρακα της χώρας το 2022 το μοναδικό ορυκτό καύσιμο που χρησιμοποιείτε πλέον είναι το φυσικό αέριο, οπού και ελπίζει πλέον να το εξαλείψει πλήρως εως το 2040.

Υπενθυμίζεται οτι η Πορτογαλία έχει δεσμευτεί οτι μέχρι το 2050 θα έχει μηδενίσει τις εκπομπές άνθρακα, πολύ πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει οποιαδήποτε κίνηση για κάτι τέτοιο.