Τα κοράκια μπορούν και θυμούνται πρόσωπα

Τα κοράκια μπορούν και θυμούνται πρόσωπα

Μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα κοράκια θυμούνται τα ανθρώπινα πρόσωπα και διακρίνουν την πρόθεση των ανθρώπων αλλά και μεταδίδουν αυτές τις πληροφορίες στις επόμενες γενιές
Κοράκι
Εικόνα από Kasturi Roy στο Unsplash

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα κοράκια μπορούν να θυμούνται τα πρόσωπα άλλων πτηνών και ακόμη και ανθρώπων. Διακρίνουν εκείνους που τους έχουν συμπεριφερθεί καλά από αυτούς που τους έχουν προκαλέσει στρες. Μάλιστα, μεταφέρουν αυτές τις πληροφορίες στις επόμενες γενιές.

Αντιλαμβάνονται τις προθέσεις των ανθρώπων μέσω των κινήσεων τους. Για παράδειγμα, τα κοράκια δεν κινούνται αν οι άνθρωποι περπατούν κοντά τους χωρίς να κάνουν οπτική επαφή. Ωστόσο, αν κάποιος πλησιάζει άμεσα κατά πάνω τους και κοιτώντας τα, αυτά πετούν μακριά. Έχουν μάθει ότι όταν οι άνθρωποι περπατούν αδιάφοροι, δεν αποτελούν απειλή, ενώ οι άνθρωποι που δείχνουν ενδιαφέρον στα πτηνά μπορεί να αποτελούν απειλή.

Τα κοράκια είναι τα μοναδικά ζώα με την ικανότητα να χρησιμοποιούν εργαλεία για να βρουν τροφή

Από μια έρευνα με τη χρήση διαφορετικών μασκών, έχει αποδειχθεί ότι τα κοράκια αναγνωρίζουν μεμονωμένα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Σε αυτή τη μελέτη, δύο ομάδες ανθρώπων με διαφορετικές μάσκες εμφανίστηκαν σε ένα πάρκο. Η μία ομάδα παγίδευσε κοράκια, ενώ η άλλη απλώς περπατούσε γύρω τους χωρίς να αλληλεπιδρά. Πέντε χρόνια αργότερα, οι ίδιες ομάδες επέστρεψαν στο ίδιο πάρκο. Η ομάδα που είχε παγιδεύσει τα κοράκια δέχθηκε επίθεση από ένα θυμωμένο σμήνος, ενώ η άλλη ομάδα έμεινε ανενόχλητη.

Σύμφωνα με τέτοιες μελέτες, τα κοράκια μπορεί να θυμούνται πρόσωπα για έως και πέντε χρόνια, εάν δεν βλέπουν τακτικά ένα άτομο ή ομάδα. Αυτή είναι μια εξαιρετικά μεγάλη περίοδος για ένα πουλί να θυμάται το πρόσωπο κάποιου, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη οτι η μέση διάρκεια ζωής τους είναι 13 χρόνια.

Τα πτηνά αυτά είναι εξαιρετικά έξυπνα, περίεργα και κοινωνικά, και συχνά δείχνουν ενδιαφέρον για τους ανθρώπους.

Οι ίδιες μελέτες που έχουν αποδείξει ότι τα κοράκια μπορούν να θυμούνται πρόσωπα έχουν επίσης δείξει ότι μπορούν να μεταφέρουν αυτές τις πληροφορίες σε άλλα μέλη του σμήνους τους. Εάν ένα κοράκι έχει μια ιδιαίτερα στρεσογόνα εμπειρία με ένα άτομο ή ομάδα ανθρώπων, θα ενημερώσει τα άλλα κοράκια για αυτό. Κατά συνέπεια, εάν αυτοί οι άνθρωποι συναντηθούν ξανά, τα κοράκια θα δείξουν σαφώς ότι η παρουσία τους δεν είναι επιθυμητή.