Η νέα γιγαντιαία ρόδα της Σεουλ θα γίνει η ψηλότερη ρόδα στον κόσμο

Η νέα γιγαντιαία ρόδα της Σεουλ θα γίνει η ψηλότερη ρόδα στον κόσμο

Στην καρδιά της Σεούλ, αν όλα πάνε καλά, θα κατασκευαστεί η ψηλότερη ρόδα στον κόσμο με ύψος 180 μέτρων και θα μπορεί να φιλοξενήσει 1400 άτομα ταυτόχρονα
north korea ferris wheel

Τα τελευταία χρόνια σε αρκετές πόλεις γνωρίζουν άνθιση οι γιγαντιαίες ρόδες για τουριστικούς σκοπούς όπως το London’s Eye ή το High Roller στο Las Vegas.

Αυτή τη φορά έρχεται η Νότια Κορέα να σχεδιάσει και να κατασκευάσει την ψηλότερη ρόδα στον κόσμο, να καταρρίψει το ρεκόρ που κρατάει το High Roller με 167 μέτρα. Στα αρχικά σχέδια η κατασκευή θα φτάσει τα 180 μέτρα και δε θα έχει κανένα υποστηρικτικό άξονα, κάτι που ακούγεται φοβερά εντυπωσιακό αλλά μένει να γίνει και πράξη.

Οι υποψήφιοι σχεδιαστές του είναι το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο UNStudio, το περιγράφουν ως την πρώτη κατασκευή τέτοιου είδους στον κόσμο, λειτουργώντας χωρίς ακτίνες αλλά με δύο διασταυρούμενους κύκλους. Κάθε κύκλος θα φέρει καμπίνες που περιστρέφονται ομαλά γύρω από εσωτερικές και εξωτερικές ράγες.

Συνολικά, θα μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 1.400 άτομα σε 64 καμπίνες ταυτόχρονα, σχεδόν διπλασιάζοντας τη χωρητικότητα του London Eye.

Το UNStudio αναφέρει ότι εμπνεύστηκε τον σχεδιασμό από το Honcheonsigye, έναν αστρονομικό ρολόι που αντιπροσωπεύει την κίνηση των αστρικών σωμάτων.

Η Κυβέρνηση της Σεούλ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει την κατασκευή γύρω στο 2025 μετά από τελική εξέταση από το Υπουργείο Στρατηγικής και Οικονομικών. Η ολοκλήρωση του έργου, αν τελικά αυτό εγκριθεί, προγραμματίζεται για το 2028.

Αυτή τη στιγμή οι ψηλότερες κατασκευές τέτοιου είδους είναι οι παρακάτω:

  • High Roller στο Las Vegas – 167,6 μέτρα
  • Singapore Flyer στη Σιγκαπούρη – 165 μέτρα
  • Star of Nanchang στην Κίνα – 160 μέτρα
  • London’s Eye στο Λονδίνο – 135 μέτρα
  • Daikanransha στην Ιαπωνία – 115 μέτρα

Αξίζει να σημειωθεί οτι το 2021 κατασκευάστηκε το εντυπωσιακότατο Ain Dubai στο Dubai με το εντυπωσιακό ύψος 250 μέτρων αλλά μόλις 1 χρόνο μετά τον Μάρτιο του 2022 η υπεύθυνη εταιρεία ανακοίνωσε οτι τερματίζεται η λειτουργία του επ’αόριστον χωρίς καμία παραπάνω εξήγηση

ain dubai