Καινοτόμος πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την ανάκτηση μνήμης σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Καινοτόμος πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την ανάκτηση μνήμης σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως η πρωτεΐνη KIBRA θα μπορούσε να αντιστρέψει την απώλεια μνήμης από το Αλτσχάιμερ.
alzheimer kibra

Μια καινοτόμος μέθοδος για την επαναφορά της μνήμης σε πάσχοντες από Αλτσχάιμερ δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “The Journal of Clinical Investigation“.

Το “The Journal of Clinical Investigation” (JCI) είναι ένα από τα κορυφαία περιοδικά στον τομέα της βιοϊατρικής επιστήμης, το οποίο δημοσιεύει πρωτότυπες έρευνες σε όλους τους τομείς της ιατρικής και της βιολογίας.

Οι σημερινές θεραπείες για το Αλτσχάιμερ παρέχουν πολύ περιορισμένη ελπίδα στους ασθενείς με κυριότερο σκοπό την επιβράδυνση της εξέλιξης της ασθένειας, χωρίς όμως να καταφέρνουν την επαναφορά της χαμένης μνήμης. Αντιμέτωποι με αυτή την πρόκληση, οι ερευνητές από το Buck Institute for Research on Aging στις ΗΠΑ προτείνουν μια νέα προσέγγιση.

Η έρευνα εστίασε στην πρωτεΐνη KIBRA, που βρίσκεται τόσο στα νεφρά όσο και στον εγκέφαλο, οι οποίες είναι ζωτικές για τη διαδικασία της μνήμης. Ανακάλυψαν ότι στους εγκεφάλους που επηρεάζονται από το Αλτσχάιμερ υπάρχει έλλειψη της KIBRA, αλλά η ενίσχυση της πρωτεΐνης αυτής μπορεί να αναστρέψει τη διαδικασία εξασθένησης της μνήμης που συνδέεται με την ασθένεια.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η KIBRA μπορεί να αποτελέσει βάση για θεραπευτικές προσεγγίσεις που θα βελτιώσουν τη μνήμη ακόμη και μετά την έναρξη της απώλειάς της, ανεξάρτητα από την παρουσία της τοξικής πρωτεΐνης Ταυ.