Τι ειναι το catnip και τι προκαλεί στις γάτες;

Τι ειναι το catnip και τι προκαλεί στις γάτες;

Πως επηρεάζει το catnip τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα της γάτας, είναι ασφαλές; Πόσο διαρκεί η επίδραση του φυτού;
catnip feat

Το διαδίκτυο έχει γεμίσει με βίντεο των αγαπημενων κατοικιδιων, να κυλιούνται με ευφορία να πεταγονται έξω από σακούλες και κάθε είδους αστείες αντιδράσεις γατών “υπό την επήρεια” catnip.

Τι είναι το catnip, ή γατόχορτο, ή μαγιοβότανο;

Το catnip, ή Nepeta Cataria, είναι ένα συνηθισμένο βότανο που ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Αυτό που τρελαίνει τα αιλουροειδή (από γάτες μέχρι τίγρεις και λιοντάρια) είναι ένα χαρακτηριστικό συστατικό που περιλαμβάνει, η νεπεταλακτόνη.

Αυτή τη χημική ουσία βρίσκεται εγκλωβισμένη στα φύλλα του φυτού. Αυτός είναι ο λόγος που τις περισσότερες φορές θα παρατηρήσετε οτι οι γάτες αφού το μυρίσουν αμέσως θα αρχίσουν να το μασούν για να απελευθερωθεί, από τα φύλλα, ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα αυτής της ουσίας.

Το catnip μπορούμε να το αναγνωρίσουμε σχετικά εύκολα. Τα φύλα του μοιάζουν με αυτά της μέντας, όμως έχουν πιο χαρακτηριστικό τριγωνικό (έως ελλειπτικό) σχήμα. Τα άνθη του είναι αρωματικά, ενώ το χρώμα τους κυμαίνεται από λευκό με λεπτές κηλίδες ανοιχτού μωβ έως και ροζ.

Τι κάνει το catnip στις γάτες; Πώς λειτουργεί;

Η νεπεταλακτόνη, που περιέχεται στο catnip, φαίνεται να προσελκύει τις γάτες, προκαλώντας τες να το τρίβουν, να παίζουν, να το μασάνε και να κυλιούνται γύρω του. Αυτή η συμπεριφορά βοηθά στην απελευθέρωση του ελαίου από τα φύλλα του φυτού. Οι εγκεφαλικές περιοχές που ελέγχουν τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα ενεργοποιούνται τελικά όταν η νεπεταλακτόνη απορροφηθεί από τη μύτη της γάτας.

Η αντίδραση στο catnip μπορεί να ποικίλλει, με κάποιες περίπου το 30% των γατών να μην επηρεάζονται λόγω γενετικών παραγόντων.

Η ουσία αυτή μιμείται τις σεξουαλικές φερομόνες της γάτας σας και ουσιαστικά διεγείρει τις σεξουαλικές επιθυμίες της οπότε και τη φέρνει σε σχετική ευφορία. Τα αποτελέσματα είναι γενικά βραχυπρόθεσμα και διαρκούν 10 έως 15 λεπτά ενώ όσο περισσότερο το μασάει ή το μυρίζει τόσο πιο έντονες είναι οι αντιδράσεις.

Είναι ασφαλές για τα γατάκια να έρθουν σε επαφή με το Catnip;

Ενώ το catnip δεν είναι βλαβερό για τα γατάκια, συνήθως παρατηρείται ότι οι περισσότερες γάτες όμως δεν εμφανίζουν ιδιαίτερη αντίδραση στο catnip μέχρι να γίνουν περίπου 6 μηνών έως 1 έτους. Αυτό συμβαίνει επειδή η ευαισθησία στο catnip συνδέεται συχνά με τη σεξουαλική ωριμότητα, και τα νεότερα γατάκια ενδέχεται να μην έχουν ακόμη αναπτύξει πλήρως την ευαισθησία τους στις ενώσεις του catnip.

Είναι πάντα καλό να παρατηρείτε τη συμπεριφορά του γατιού σας όταν έρχεται σε επαφή με catnip και να το χρησιμοποιείτε με μέτρο.

catnip love

Μπορούν οι γάτες να φάνε Catnip; Είναι ασφαλές?

Οι γάτες μπορούν να καταναλώνουν catnip, και αυτό ενδεχομένως να είναι χρήσιμο για το πεπτικό τους σύστημα.

Πράγματι, το φυτό catnip έχει χρησιμοποιηθεί και στους ανθρώπους για τις αντιδιαρροϊκές του ιδιότητες. Είναι σημαντικό όμως να αποτρέπετε τη γάτα σας από το να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες catnip, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στο πεπτικό σύστημα.

tenor

Μπορούν οι γάτες να κάνουν υπερβολική χρήση Catnip;

Υπερβολική κατανάλωση catnip μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας στις γάτες, όπως εμετό, διάρροια, ζάλη ή δυσκολία στο περπάτημα. Χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες τη φορά, και πάντα μπορείτε να συζητήσετε τη σωστή ποσότητα για τη γάτα σας με τον κτηνίατρό σας.

Το φρέσκο catnip είναι πιο ισχυρό από την ξηρά μορφή, οπότε δεν θα χρειαστείτε να δίνετε στη γάτα σας τόσο πολύ. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγετε τα υψηλά συμπυκνωμένα έλαια catnip λόγω της έντονης ισχύος τους.