Η απίστευτη ιστορία του Sebastian Haller: Από τη μάχη με τον καρκίνο στο νικητήριο γκολ στον τελικό του Copa Africa

Η απίστευτη ιστορία του Sebastian Haller: Από τη μάχη με τον καρκίνο στο νικητήριο γκολ στον τελικό του Copa Africa

Η συγκλονιστική ιστορία του Sebastien Haller, από την αντικατάσταση του Haaland στη Dortmund έως τη νίκη κατά του καρκίνου και το νικητήριο γκολ στον τελικό του Copa Africa
sebastian haller

Μετά από δύο εξαιρετικές σαιζόν με την ομάδα του Ajax, κατά τις οποίες κατέκτησε δύο τίτλους Eredivisie και αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος σκόρερ της ομάδας του στο UEFA Champions League, ο Sebastien Haller πήρε μεταγραφή για τη γερμανική Borussia Dortmund. Επρόκειτο για την αντικατάσταση του σταρ Erling Haaland, ο οποίος είχε πρόσφατα μετακομίσει στη Manchester City.

Η μετακίνηση αυτή ήταν το μεγαλύτερο βήμα της καριέρας του στα 27 του χρόνια, κυρίως λόγω του εντυπωσιακού απολογισμού του στο σκοράρισμα, το οποίο τον τοποθέτησε στον πίνακα των ρεκόρ του Champions League μαζί με παίκτες όπως ο Cristiano Ronaldo, ο Lionel Messi και ο Robert Lewandowski.

Ιούλιος 2022: Διάγνωση Καρκίνου

Μόλις δύο εβδομάδες μετά τη μεταγραφή του στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια του προπονητικού καμπ της Dortmund στην Ελβετία, ο Haller ανέφερε στους γιατρούς της ομάδας για ενοχλήσεις στην κοιλιακή χώρα και στη συνέχεια παραπέμφθηκε σε ουρολόγο.

Μετά από διάγνωση, στο χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί, ανακαλύφθηκε όγκος στους όρχεις του Haller, σηματοδοτώντας την αρχή της δύσκολης πορείας ανάκαμψής του.

Ο 29χρονος υποβλήθηκε σε εγχείρηση για την αφαίρεση του καρκινικού όρχεως, η οποία ακολουθήθηκε από χημειοθεραπεία. Τους επόμενους δύο μήνες, ο Haller πέρασε τον περισσότερο χρόνο του επισκεπτόμενος το νοσοκομείο, ελπίζοντας να ανακτήσει τη φυσική του κατάσταση κάνοντας όνειρα για την επιστροφή του στην ενεργό δράση.

Ιανουάριος 2023: Επιστροφή στα Γήπεδα

Τον Δεκέμβριο του 2022 το ιατρικό τιμ έδωσε το οκ στον Haller να αρχίσει να προπονείται ξανά με την ομάδα, τελικά τον Γενάρη του 2023 και αφού είχε προπονηθεί όσο πιο εντατικά μπορούσε, ταξίδεψε με τους συμπαίκτες του στη Dortmund για το προπονητικό καμπ στην Ισπανία (το Γερμανικό πρωτάθλημα λόγω ψύχους κάνει μια διακοπή 3 εβδομάδων τον Γενάρη).

Ήταν στις 10 Ιανουαρίου 2023, όταν ο Haller επέστρεψε στα ποδοσφαιρικά γήπεδα για ένα φιλικό παιχνίδι μεταξύ της Dortmund και της Fortuna Dusseldorf. Μετά από τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του, η επιστροφή του χαιρετίστηκε με χειροκροτήματα από τους συμπαίκτες του, τους αντιπάλους και τους φιλάθλους στο ποδοσφαιρικό κέντρο Dama de Noche της Marbella.

sebastien haller collage

Φεβρουάριος 2024: Δόξα και τίτλος στο Copa Africa

Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, ο Haller κατάφερε να μετατρέψει την ιστορία του σε πηγή έμπνευσης για πολλούς που δίνουν τη δική τους μάχη, ανεξαρτήτως προβλήματος και είναι μία διαρκής υπενθύμιση οτι η θέληση του ανθρώπου μπορεί να εκπλήξει.

Η ομάδα του Haller μετά το υπερβολικά κακό ξεκίνημα στη διοργάνωση, αφού προκρίθηκε από τους ομίλους μόλις με μία νίκη, έκανε το αδιανόητο. Έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης και μάλιστα κέρδισε και το τρόπαιο με δικό του γκολ.

Παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ με 1-0 από τη Νιγηρία με γκολ του Εκονγκ του ΠΑΟΚ, η Ακτή Ελεφαντοστού ήταν καλύτερη σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και αφού ισοφάρησε στο 62ο λεπτό με τον Kessie τελικά στο 81 με γκολ του Sebastian Haller έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου.